onsdag 15 november 2023

Vill du leka med språket? Skriva poesi? Vill du framföra din text på stadens lilla torg i maj 2024?

 Haiku är en kortdikt, en kortform av poesi som rymmer en upplevelse. Det är ett minimum med ord för ett maximum av innehåll. Den kommer från Japan, kan gärna innehålla ett ord som anger en årstid och en överraskning på slutet. Den kan förmedla en känsla. Eller kanske finns det inga måsten? 


Poesi - haiku - är en lek med språket, med respekt för dikten. Finns det några måsten, eller är det bara en lek? 
Vi vill uppmuntra människor till att skriva poesi. Vi vill också uppmuntra dem till att läsa sin text inför andra. 

Att stå på en scen och läsa sin text kräver mod. För någon är det lätt, för någon annan är det ett stordåd. Vi vill uppmuntra den som vill att delta. Att skriva, att läsa och att våga tillsammans. Det skapar en stark känsla att skriva och att sedan läsa sin egen text med stolthet och glädje. 


Vi söker samarbete med skolan, kommunen och med kyrkan i Norrtälje, förstås. Vi vill gärna bidra i tanken kring att barnen och ungdomarna skriver eller får möjlighet att skriva och framföra poesi. Ja, vuxna också, förstås. Poesiformen haiku är minimalistiskt, så vi siktar på att hålla oss till det.


Under vintern/våren 2024 tänker vi oss att tala om haiku, ja, skriva och tala om texterna, hur vi kan och vågar. Hur vi vill.


Syfte; uppmuntra ungdomar och vuxna att upptäcka poesin genom det egna skrivandet och att uppträda inför publik. Det egna skrivandet stärker självkänslan. Modet att ställa sig på en offentlig scen gör det än mer.


Målgrupp; den som vill skriva poesi.


När; skrivande december 2023 - maj 2024

När; läsning under Norrtälje litteraturdagar 13-18/5-24 (med möjlighet att öva skrivandet och framförandet under januari, februari, mars och april vid vår lördagspoesi den första lördagen varje månad.


Var; Kulturtorget – Lilla torget i Norrtälje


Arrangemang; Norrtälje litteraturdagar 13-18/5-24


Arrangör; 

Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje

Mångfald Tillsammans (ideell förening)

Sensus studieförbund Norrtälje
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...