tisdag 28 november 2023

Tystad. Svenska PEN.

 

Tystad Iran

I kampanjen Tystad lyfter Svenska PEN ett antal fall av fängslade författare, skribenter, poeter och översättare. Hösten 2023 fokuserar kampanjen på situationen i Iran och de fall som lyfts är Narges Mohammadi, Sepideh Gholian, paret Keyvan Mohtadi och Anisha Asadollahi samt Mahvash Sabet.


SEPIDEH GHOLIAN

Sepideh Gholian är skribent och politiskt aktivist. Hon är 28 år men greps för första gången redan vid 24 års ålder och har sedan dess tillbringat större delen tiden häktad och fängslad. Bara timmar efter att hon släppts ut från fängelse under våren 2023 greps hon igen och dömdes till ytterligare två års fängelse.

Sepideh Gholians skrivande kretsar framför allt kring arbetares rättigheter och den fackliga kampen i Iran. Hennes undersökande arbete började med arbetarprotesterna på sockerrörsfabriken Haftpeh i provinsen Khuzestan och fortsatte med kvinnors rättigheter, vilket resulterade i upprepade arresteringar och sedermera förflyttning mellan olika kvinnofängelser i Iran, däribland Sepidar-, Qarchak-, Bushehr- och Evinfängelset. Det var när hon rapporterade om en facklig protest på en sockerrörsfabrik som hon greps första gången. Sedan dess har hennes skrivande främst fokuserat på hur kvinnor behandlas i iranska fängelser.

Hon vittnar om vad hon själv och hennes kvinnliga medfångar får utstå, och boken Tilapia Sucks the Blood of Hur al-Azim handlar om tiden hon tillbringat i iranskt fängelse och de hemska förhållandena som råder där – sexuella övergrepp, tortyr, förödmjukelse och isolering tillhör vardagen. Hon har själv torterats för att erkänna brott hon inte begått och hennes högljudda protester gör att hon fängslas gång på gång.

Texter och bilder från Svenska PEN!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...