fredag 24 november 2023

23/11-23. Rapport från ett möte om släkt- och hembygdsforskning!



 Jag ber att få tacka Monica Berzén för hennes besök i bokhandeln (23/11-23). Hon talade om hembygdsforskning, släktforskning och hur roligt det är att betrakta historien, både sin egen och traktens. Det roligaste av allt är att hitta historierna. Hon talar om aga, pengar, resor, hur ofta de badar eller går till skolan, operan i Stockholm, vem som står för vad och hur man levt. 

 Hon har hittat - fått till sig - ett fantastiskt forskningsmaterial, där dagböcker, skolanteckningar, brevkopior med mera ligger till grund för information om människor och plats. Det berättar om tiden, levnadsöden, konflikter, kärlek, var de bott, med mera.

 Anteckningarna är skrivna med pytteliten text, man undrar hur det är möjligt att skriva så. Vilken syn vederbörande måste ha haft. Vad var det för typ av papper och vilken penna har han använt? 

 Vi talar om forskning av enskilda personers släktled och göranden. Vi talar om hur de levt och var. Det är inte tabeller över nästa led, det är berättelser om riktiga människor. De som levt, ätit och sovit på platser där vi nu vandrar. 

Dokument över gången tid är av intresse att spara i arkiv för forskning av den som (nu eller i framtiden) vill. De berättar om föreningsliv, om människor, om platser och om tiden. Fotografier, betyg, dagböcker, protokoll och brev är exempel på viktiga dokument. Vårt samhälles arkiv skapar bilder av det som varit och därmed också det som skapat tiden för oss som nu är här. Mitt ibland oss finns människor med fantastiska historier, levnadsöden och glädjestormar. Varför var det som det var och varför blev vi som vi blev?

Tack, alla ni som forskar om tidigare släktled och tiden som gått. Tack, alla ni som representerar föreningar och dokumenterar händelser, beslut och tid i protokoll, årsberättelser och andra anteckningar. Tack, alla ni som ser till att arkivera era handlingar i de offentliga arkiven, till exempel stadens stadsarkiv. Det ger andra människor och organisationer framtida möjligheten att begrunda er och vår gemensamma historia. Det du inte tycker är intressant idag kan vara oerhört intressant för någon annan, kanske ett barnbarn eller ett barnbarnsbarn, lite längre fram i tiden. Rätt som det är inser vi att vi borde ha lyssnat på den som berättade. När vi vaknar, intresserar oss, är det för sent om inte människor omkring oss (eller vi själva) sett till att spara materialet, inspelningarna, handlingarna, breven, protokollen, med mera. Föreningslivets bokföringsmaterial, protokoll och verksamhetsberättelser är en guldgruva för beskrivning av tiden och de aktiva människorna. Släng inte, för guds skull, detta fantastiska forskningsmaterial! 

Tack, alla ni som kom. Tack, alla ni som spar, sorterar och arkiverar. Tack, alla ni som forskar. Tack, alla ni som tar del av kulturen i rummet. 

Anette Grinde

Tfn 0708905731
Mångfald Tillsammans

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...