torsdag 2 november 2023

Tankar efter en pandemi : och lärdomarna inför nästa. Anders Tegnell och Fanny Härgestam

 I Tankar efter en pandemi ger Anders Tegnell sitt perspektiv på covid-19-pandemin, på vägvalen som gjordes och vikten av långsiktiga perspektiv.


I maj 2023 meddelade WHO att covid-19 inte längre är en global hälsokris. Det innebar i praktiken ett slut på pandemin, som plågat världen i tre år. Anders Tegnell var mellan 2013 och 2022 statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, och blev under pandemin ansiktet utåt för Sveriges hantering av covid-19.

I boken, skriven i samarbete med journalisten Fanny Härgestam, förmedlar han sina erfarenheter av denna dramatiska tid. Han diskuterar de vägval Sverige gjorde, tankarna kring försiktighet och risk, och intresset för hans person som väcktes i hela världen.


Tankar efter en pandemi skildrar också Anders Tegnells egen resa, den kringflackande uppväxten, i bland annat Etiopien, tiden som nykläckt läkare i Laos och arbetet med ebola under 1990-talet. Den beskriver hans livslånga arbete och fokus på folkhälsa; hur de långa perspektiven aldrig får glömmas bort.


Tankar efter en pandemi är skriven i samarbete med Fanny Härgestam, journalist och författare till två kritikerrosade böcker om Tunisien och Frankrike, samt författare till Hur jag lärde mig förstå världen, Hans Roslings memoarer. 


(Ovanstående är förlagets beskrivning av Tankar efter en pandemi. Utgivningsdatum 20231103.


Ja, Anders Tegnell var verkligen den som fick ge orden till folket om pandemin. Han var inte själv om beslut och uppgifter, det förstår vi alla, men han fick bära det som myndigheten beslutat. Han höjdes till skyarna, men fick också utstå en hel del kritik. Det är ändå rätt märkligt hur man behöver någon att höja till stjärnorna och någon att skylla på när man inte är överens. Tankar om en pandemi bör läsas med omsorg, tänker jag. 


A..   #åretsjulklappärenbok    #tankarefterenpandemi #anderstegnell #fannyhärgestam #naturkultur #roslagensbokhandel #kulturtorget 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...