onsdag 29 november 2023

Tucholskypriset 2023. Serhij Zjadan.


Tucholskypriset är ett stipendium som instiftats av Svenska PEN. Priset delas ut sedan 1985 till ”en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller journalist”.

Stipendiet, som är avsett att ge exilförfattare möjlighet att en tid vistas i Sverige, är uppkallat efter tyskfödde författaren Kurt Tucholsky (1890–1935). 

Han var en av de intellektuella som skarpast kritiserade nazismen, vilket ledde till att han tvingades fly från Tyskland. Han bodde i Sverige från 1929 och det var här fick han besked om att han fråntagits sitt tyska medborgarskap och att hans böcker brändes på bål. 

Kurt Tucholskys mest kända bok är förmodligen romanen Gripsholms slott från 1931. Prissumman är för närvarande på 150 000 kronor.

Svenska PEN
tilldelade 2023 års Tucholskypris till den ukrainske poeten och författaren Serhij Zjadan.

Motiveringen lyder:
Till en av de viktigaste och mest särpräglade rösterna i den ukrainska samtidslitteraturen, som förbehållslöst skildrar det angreppskrig hans land utsätts för, samtidigt som han outtröttligt för ut litteraturen till människor – och därigenom låter konsten verka för en bättre värld.

Serhij Zjadan är en av Ukrainas främsta samtida poeter och författare. Hans verk beskrivs ofta som genreöverskridande och utöver litteraturen, som även omfattar exempelvis dramatik, memoarer och reseskildringar, samarbetar han även med musiker. Hans verk finns utgivna på ett tjugotal olika språk, men sitt internationella erkännande fick han framför allt genom romanerna Depeche Mode (2004) och Anarchy in the UKR (2005). På svenska har han också utkommit med romanen Internatet (2023) och diktsamlingen Antennen (2022). Även romanen Vorosjilovgrad kom ut på svenska hösten 2023. Zjadan är bosatt i Charkiv, vid fronten, och arbetar med humanitära insatser.



Källor; www.svenskapen.se och wikipedia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...