söndag 12 november 2023

Tystad. Svenska PEN.

 

I kampanjen Tystad lyfter Svenska PEN ett antal fall av fängslade författare, skribenter, poeter och översättare. Hösten 2023 fokuserar kampanjen på situationen i Iran och de fall som lyfts är Narges Mohammadi, Sepideh Gholian, paret Keyvan Mohtadi och Anisha Asadollahi samt Mahvash Sabet

Texter från Svenska PEN.


NARGES MOHAMMADI

Journalisten, författaren och människorättsförsvararen Narges Mohammadi har under lång tid fört kampen för kvinnors rättigheter, yttrandefrihet och mot dödsstraff i Iran – bland annat genom Defenders of Human Rights Centre, som förser politiska fångar med försvarsadvokater. Till följd av sitt arbete har hon åtalats och fängslats flera gånger. Hon tilldelades Nobels fredspris 2023 och sitter just nu i det ökända Evinfängelset i Teheran.

Narges Mohammadi greps i juni 2010 och dömdes till elva års fängelse. Straffet sänktes i högre instans till sex års fängelse, men den 20 april 2016 ställdes hon återigen inför rätta, för att ha ”spridit propaganda mot staten” och för att hon varit medlem i ”en illegal organisation”. I oktober 2020 släpptes hon från fängelset men inom ett år ställdes hon inför rätta igen och dömdes till 30 månaders fängelse, 80 piskrapp och böter. I augusti 2023 dömdes hon till ytterligare ett års fängelse och det pågår flera utredningar som kan leda till nya åtal på grund av hennes aktivism och protester i fängelset.

I antologin Vit tortyr, utgiven 2021, har Narges Mohammadi tillsammans med tolv andra kvinnliga fångar berättat om tortyr, misshandel och outhärdliga förhållanden som kvinnliga politiska fångar utsätts för i Irans fängelser. Hennes vittnesmål visar hur hot, trakasserier och arresteringar tillhör vardagen för iranska människorättskämpar, men också hur beslutsamhet och hoppet om en bättre värld kan bestå.

Kommentar från Narges Mohammadis familj den 7 oktober 2023 – dagen efter att hon fått beskedet om Nobelpriset:

Idag ringde Narges sin far och berättade med glädje i rösten: ”Igår var en av de härligaste och bästa dagarna för oss alla i fängelset. Kvinnoavdelningen fylldes med glädje, sång och recitation: 'Kvinna, liv, frihet.' När vi sjöng 'Till dig' och 'Ta bort din sjal' föll några av fångarna i gråt av glädje. Mahsas andranamn Jîna ekade genom avdelningen. Vi höll varandras händer och formade en stor cirkel medan vi sjöng: 'Hand i hand blir vi ett hav, en storm, ett dån'. Vi kände oss enade.”

Trots att telefonsamtal är förbjudna på fredagar och lördagar på Evinfängelsets kvinnoavdelning så nåddes Narges, via fängelsets avdelning för manliga fångar, av nyheten att hon tilldelas Nobels fredspris. Sedan hon fått nyheten bekräftad firade hon och hennes medfångar med slagordet "Kvinna, liv, frihet". Detta strax efter att iransk teve på fredagskvällen rapporterat om priset och tonat ner dess betydelse.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...