Bokcirklarna!


Här - https://bokbloggerskan.blogspot.com/2021/08/vi-bokcirklar-i-bokhandeln.html - hittar du mer information om bokcirklarna. Anmäl ditt intresse eller kom till butiken om du har frågor du inte får svar på här! Vi möts med värme och omsorg om varandra i samtalet.


Här nedan är exempel på böcker som är - eller kan vara - eller har varit - aktuella för val i bokhandelns bokcirklar. Länken går till blogginlägg i denna blogg - som t ex information om boken, recensioner, andra kommentarer eller mer information om författaren (eller förlaget).


Vi läser nyutgivet och romaner som skaver. Vi läser inte feelgood och inte deckare, men ibland någon biografi eller annan viktighet. Vi läser, lyssnar, samtalar och njuter.


Nedanstående texter är förlagens beskrivning av respektive bok. Länken går vidare till bokhandels eventuella texter om boken, förlaget eller författaren.


Kniven i elden. 
Ingeborg Arvola. 
https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Ingeborg%20Arvola

Vintern 1859 spänner Brita Caisa Seipajærvi på sig skidorna och stakar sig hela den långa vägen från Finland till Norge tillsammans med sina två söner. Kvar i hembygden lämnar hon sitt skamfilade rykte, vid resans slut hägrar en annan framtid. Brita Caisa har tvingats stå i kyrkotukt som straff för sitt förhållande med en gift man. Hon har förmågan att hela djur och människor. Hennes mål är fiskebyarna längs ishavskusten, där det sägs att havet kokar av torsk.

Kniven i elden är första delen i en planerad trilogi som berättar om människorna som levde i nordnorska Finnmark.
 Författare är Ingeborg Arvola och översättare - från norska - är Marianne Mattsson. 

Kniven i elden är vinnare av Bragepriset 2022 och nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2023.Drömmarna vi tillsammans drömmer. Den unga miljöaktivisten Bodil kommer oväntat i kontakt med en forskargrupp som med hjälp av kvantmekanik och drömmar kartlägger framtiden. I labyrinten av mentala tidsresor möter hon bilder av en värld präglad av klimatförändringar, och får även se hur hennes eget liv kan komma att gestalta sig. Samtidens viktigaste fråga, klimatkrisen, skildras med poetisk fantasi och med spänningsromanens driv.
Rent hus. Alia Trabucco Zerán.

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Alia%20Trabucco%20Zer%C3%A1n


 En liten flicka har dött under märkliga omständigheter och ett hembiträde berättar sin historia inifrån en fängelsecell. Kvinnan heter Estela, och har lämnat sin mor och ett fattigt liv på landsbygden för att bli tjänsteflicka hos en välbärgad familj i Santiago. I bekännelsens form rullas en skakande berättelse upp om alienation och maktlöshet, med förgreningar in i det chilenska klassamhällets mörkaste vrår.

Rent hus är en roman om de som tjänar och med sina arbetande kroppar offras i ett skoningslöst system. På en elektrifierande och beroendeframkallande prosa som hyllats av kritiker och läsare skildrar Alia Trabucco Zerán människor infångade i ett samhällstillstånd där varje försök till ömhet tycks dömt att krossas under ojämlikhetens tyngd.#Renthus  #AliaTrabuccoZerán #kulturtorget #bokcirkeln 


Grinden i Dachau : sex essäer om 

det tidlösa hatet mot judarna. 

Björn Wiman.


Terrororganisationen Hamas attack mot södra Israel på morgonen den 7 oktober ledde till den värsta massakern på judar sedan Förintelsen. Det som aldrig mer skulle få hända hade hänt, på den plats som skapades för att det aldrig mer skulle få hända.

Än en gång hade judar slagits ihjäl, slaktats och skändats bara för att de var judar. Över hela världen ökade antisemitismen – som vanligt i enlighet med den förvridna logik som säger att judar förr eller senare får skulden också för de olyckor som drabbar dem själva.


Grinden i Dachau berättar Björn Wiman om hatets nya och historiska former, om minnesarbetet efter Förintelsen och om hoppet, konsten och kunskapen som motgift. Antisemitismen är den intellektuella nollpunkt där demokratin dör.
***  Store Kongensgade 23 : en essä. Søren Ulrik Thomsen.


"Finns det en tidpunkt eller en plats i en människas liv som förlängningen visar sig vara viktigast? Ett centrum som passarens spets kan placeras i, eftersom allt det som tidigare skett drömlikt pekar fram mot det och allt det som följer därefter siktar tillbaka mot denna punkt, vars betydelse man självfallet inte bejakar förrän långt senare?"


Så inleds Søren Ulrik Thomsens bok om den plats i livet som betytt mest för honom, Store Kongensgade 23. Han är sexton år och flyttar in till Köpenhamns centrum, spänd av förväntningar på allt som ligger framför honom. Samtidigt är hans mor mycket deprimerad och tas in på ett mentalsjukhus, där hon får tillbringa sju år och utstå stark psykofarmaka och elchocker utan att någon frågar om varför hon mår dåligt. I spänningsfältet mellan lycka och olycka reflekterar författaren om livet, om varför man skriver, om rädsla för ålderdomen, om hösten, när allt både blåser upp och dör ut. Och om en lägenhet på Store Kongensgade 23, som även om den tillhör hans förflutna, likväl är den plats som framtid alltid kommer att stråla från.


SØREN ULRIK THOMSEN (född 1956) är en av Danmarks mest kända och folkkära poeter. Han debuterade 1981 med diktsamlingen City slang. Thomsen är också känd som en lysande essäist och nominerades till Læsernes Bogpris 2022. År 1995 valdes han in i Det Danske Akademi. 

*** Falsk hare är debuten som föregår Fernanda Melchors stora inter­nationella genombrott med Orkansäsong och Paradais. Nu ger bokförlaget Tranan ut Melchors nyligen reviderade version av romanen.

En illavarslande sommar korsas fyra unga mäns vägar i den våldsinpyrda hamnstaden Veracruz. Andrik, Zahir, Pachi och Vinicio är alla svältfödda på kärlek och lever en tillvaro som bara tycks kunna leda till katastrof. Men någonstans bland drogerna, prostitutionen och våldet ryms också drömmarna om ett annat liv, en annan plats. 

Melchors svidande vackra prosa väjer inte för de mörkaste lagren i människan, men brutaliteten i hennes skildringar av det mexikanska samhället beledsagas alltid av en obrottslig medkänsla med de mest utsatta. FERNANDA MELCHOR (född 1982) är uppvuxen i Veracruz, Mexiko. Hennes litterära stil har kallats "mardrömslik realism" och hon är ett av de mest framträdande namnen i den samtida latinamerikanska litteraturen. Hennes romaner Orkansäsong och Paradais nominerades båda till det internationella Bookerpriset och fick ett strålande mottagande i Sverige. HANNA NORDENHÖK är författare och översättare från spanska. För sina översättningar av Melchor har hon hyllats med ord som "gudabenådad" och "perfekt gehör".
😏 *** Tidigare lästa böcker i någon eller några av bokhandelns bokcirklar! *** 😏***  Kniven i elden. Ingeborg Arvola. 


*** De ovärdiga. Roy Jacobsen. 

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Roy%20Jacobsen*** Herscht 07769 : Florian Herschts roman om Bach. László Krasznahorkai.

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/L%C3%A1szl%C3%B3%20Krasznahorkai**** Stacken. Annika Norlin.*** Källorna. Marie-Hélène Lafon (202309029)


https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Marie-H%C3%A9l%C3%A8ne%20Lafon


*** Själens telegraf. Amanda Svensson. (20230830)

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Amanda%20Svensson*** Vulcan. Nino Mick. (20230901)

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Nino%20Mick


*** Studie i mänskligt beteende. Lena Andersson.

*** Hudens avigsida. Jeferson Tenorio. (utgivning 20230822)

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Jeferson%20Tenorio

Vandrande själar. Cecile Pin.  
Kvinna utan mask. Hanne-Vibeke Holst.

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Hanne%20Wibeke%20Holst

I tvåtusen år. Mihail Sebastian. 

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Mihail%20Sebastian
Härlig är jorden : om fjällen, vädret och allt det som ännu inte gått förlorat.
Mats Söderlund.

Faiaz Dowlatzai. 
GosaleTre idioters äventyr 

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Faiaz%20Dowlatzai%20Gosale


Grå bin. Andrej Kurkov. (Topplistad!)Skammen. Annie Ernaux. (2023) (Topplistad!)
Egendom. Hernan Diaz.
 Gaëlle Josse. En oändlig väntan. (2023) (Topplistad!)

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Ga%C3%ABlle%20JosseEn bra dag att dö : vad 276 avrättningar lärt en fängelsepastor om livet. Carina Bergfeldt.


https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Carina%20Bergfeldt


Det sista konstverket. Sofia LundbergImperiets barn. Ett reportage. Liza Alexandrova Zorina (20230316)


https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Liza%20Alexandrova%20Zorina


Drömmen om ett träd. Maja Lunde. (20230310)


https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Maja%20LundeÄlven. Rosa Liksom (utgivningsdag 20230117)
Straff. Ann-Helén Laestadius 
(utgivning 20230123)

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Ann-Hel%C3%A9n%20LaestadiusLejon och lamm. Duraid Al­-Khamisi (Utgivning 20230317)


https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Duraid%20Al-Khamisi


Tålamod. Djaïli Amadou Amal (utgivning 20230214)


Tillfredsställelse. Nina Bouraoui. (Utgivning 20230227)Simmarna. (Utgivning 20230120) - författare också till Vi kom över havet.


https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Julie%20Otsuka


Ensamma strider. Miriam Toews. 
(Utgivning 20230201)Tillbedjan. Joel Mauricio Isabel Ortiz. (Utgivning 20230105)


https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Joel%20Mauricio%20Isabel%20Ortiz
Sinnenas tid. Annie Ernaux. (Nobelpris 2022)
Min far. Kvinnan. Annie Ernaux. (Nobelpris 2022)
Omständigheter. Annie Ernaux (Nobelpris 2022)
Skammen. Annie Ernaux.Kvinnan som samlade världen : historien om Marie Hammer - Eva TindPapporna, sönerna, våldet. Beata Hansson och Vesna Prekopic.

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Beata%20Hansson
10 minuter och 38 sekunder i en märklig värld. Elif Shafak.


Leilas hjärta har stannat, men hennes medvetande lever vidare i 10 minuter och 38 sekunder. I detta limbo mellan liv och död flimrar minnesbilder från hennes liv förbi, ett efter ett. Samtidigt måste hennes vänner ta till drastiska åtgärder för att hon inte ska sluta sina dagar i en omärkt grav på De bortglömdas begravningsplats.

10 minuter och 38 sekunder i en märklig värld är en färgrik roman om ett antal udda existenser i Istanbul, denna skoningslösa stad där alla drömmare så småningom hamnar.

ELIF SHAFAK är en av Turkiets mest lästa författare, översatt till fler än 50 språk. Hon skriver på både turkiska och engelska och har givit ut nitton böcker, varav tolv skönlitterära. Shafak har en doktorsexamen i statsvetenskap, har undervisat vid flera universitet världen över och är hedersdoktor vid Oxford University. Hon är en förkämpe för yttrandefrihet och för kvinnors och hbtq-personers rättigheter och skriver regelbundet i bland annat Guardian och New Statesman. 10 minuter och 38 sekunder i en märklig värld var finalist till Bookerpriset 2019.

KLARA LINDELL (född 1985) är en av de mest övertygande talang­erna i den yngre genera­tionen engelskaöversättare. Hon har tidi­gare översatt bl.a. Sally Rooney, Curtis Sittenfeld och Joyce Carol Oates.

När jag döljer mitt ansikte : perspektiv på skam - Berit Okkenhaug

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/demokratiska%20samtal


En ärthjärnas självbiografi - Gilles Paris

Violeta  -  Isabel Allende


Detaljerna. Ia Genberg. (Augustpris 2022)Kaffe med mjölk. Ella-Maria Nutti. (Rekommenderas starkt!)

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Ella%20Maria%20Nutti

En mamma och en dotter. Ett avstånd mellan dom lika långt som mellan Gällivare och Stockholm. En mamma som har något hon måste säga till sin dotter, något som inte kan vänta. En lika vemodigt finstämd som skimrande berättelse om en förälder och hennes barn och om hur de tunnaste trådarna kan vara de starkaste banden.Debutant - Sergej Lebedev (rekommenderas starkt!)

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Sergej%20Lebedev


Lyssna gärna på Lundsgröms bokradio, som sänt en intervju med författaren! Den tillför god information till läsningen. Hittas här;   https://sverigesradio.se/lundstromsbokradioIzas ballad. Magda Szabo. (Rekommenderas starkt, se också Dörren)

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Magda%20Szab%C3%B3
Tiken - Pilar Quintana


Hem - Karin Erlandsson

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Karin%20ErlandssonDebutant - Sergej LebedevDöda löv - Tom Malmquist


Abdulrazak Gurnah. Den sista gåvan samt Paradiset.


Izas ballad. Magda Szabo.

Vi har tidigare läst Dörren i bokcirklar. En fantastisk bok!

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Magda%20Szab%C3%B3Den svarta månens år - Ellen Mattson.
Nu. Lars Andersson.

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Lars%20AnderssonHarlem Shuffle Av Colson Whitehead. 

Colson Whitehead har tidigare skrivit Den underjordiska järnvägen och Nickelpojkarna.

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Colson%20Whitehead


Sakernas tillstånd - Sandra Lillebø


Kvinnor jag tänker på om natten - Mia Kankimäki

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Mia%20Kankim%C3%A4kiEn oansenlig detalj - Adania Shibli


https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Adania%20ShibliSvarta änkan : den skakande berättelsen om cyanidmordet i Norrtälje - Thomas Bodström

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Thomas%20Bodstr%C3%B6mEtt år i Belarus.

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Atlas


Hunter i Huskvarna - Sara Stridsberg


https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Sara%20Stridsberg


Ett lyckligare år - Jonas Gardell


https://bokbloggerskan.blogspot.com/2021/10/ett-lyckligare-ar-jonas-gardell.htmlRöda rummet -
Kaj Korkea-aho


https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Kaj%20Korkea-ahoFlicka, kvinna, annan - Bernardine EvaristoJag kommer aldrig mer se världen : en fängslad författares memoarer - Ahmet Altan.

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Ahmet%20AltanMemorial - Washington, Bryan.

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Bryan%20WashingtonTrion - Johanna Hedman
En bastu i Umbrien - Tomas Bacoccoli

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Tomas%20Bacoccoli


Pestön - Marie Hermanson

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Marie%20HermansonOsynligt bläck - Patrick Modiano

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Patrick%20Modiano

Nobelpris litteratur 2014; Patrick ModianoEn sons historia. Marie-Hélène Lafon.  

Översättare: Anna Säflund-Orstadius

Londonflickan - Susanna Alakoski (utgivningsdag 20210813)

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Susanna%20Alakoski


En vacker dag. Tomas Bannerhed. 

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Tomas%20Bannerhed
Är mor död - Vigdis Hjorth

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Vigdis%20HjorthDet sjunde korset - Anna Seghers

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Anna%20SeghersFåglarnas hus - Eva Meijer

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Eva%20Meijer


Svartsvala - Josefin Roos

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Josefin%20RoosVäder. Jenny Offill.

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Jenny%20Offill


Lejonburen - Ulrika Kärnborg

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Ulrika%20K%C3%A4rnborgSe människan! Jan Carlzon. 

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Jan%20CarlzonSockerormen - Karin Smirnoff

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Karin%20SmirnoffVit skörhet : därför är det så svårt för vita att prata om rasism

Shuggie Bain - Douglas StuartPrzewalskis häst - Maja Lunde

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Maja%20LundeOppermanns -
Lion Feuchtwanger

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Lion%20Feuchtwanger


En flickas memoarer - Annie Ernaux

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Annie%20ErnauxGlöm allt men inte mig - Philomène Grandin

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Philom%C3%A8ne%20Grandin
Stöld - Ann-Helén Laestadius

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Ann-Hel%C3%A9n%20LaestadiusTransit - Anna Seghers

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Nilsson%20f%C3%B6rlagSändebudet - Yoko Tawada

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Yoko%20TawadaJag lever och du hör mig inte - Daniel Arsand

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Daniel%20ArsandMadonnan vid Nilen - Scholastique Mukasonga.

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/TrananGraz - Bart Moeyaert

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Bart%20MoeyaertIn i smärtan - Kristofer Flensmarck

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Kristofer%20Flensmarck


  • Jag lever och du hör mig inte
  • Det långsamma livet

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Elisabeth%20Grate%20bokf%C3%B6rlagLivets tunna väggar - Nina Burton

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Nina%20BurtonÖversten - Ola Larsmo

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Ola%20Larsmoigår - Agota Kristof

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Agota%20KristofAtt landa som en trana - Kajsa Ingemarsson

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Kajsa%20IngemarssonÖverlevarna - Alex Schulman

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Alex%20SchulmanFjärilsvägen - Patrik Lundberg

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Patrik%20LundbergKärlek och främlingskap - Theodor Kallifatides

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Theodor%20KallifatidesDottern - Lena Andersson

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Lena%20AnderssonTritonus - Kjell Westö 

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Kjell%20West%C3%B6Med mig leker livet - David Grossman

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/David%20GrossmanÖvergivenheten - Elisabeth Åsbrink

https://bokbloggerskan.blogspot.com/2020/09/elisabeth-asbrink.htmlDagar utan slut - Sebastian Barry

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Sebastian%20BarryDörren - Magda Szabo

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Magda%20Szab%C3%B3Där kräftorna sjunger - Delia Owens

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Delia%20OwensRodham - Curtis Sittenfeld

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Curtis%20SittenfeldRolf - Malin Lindroth

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Malin%20LindrothModersmjölken - Nora Ikstena

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Nora%20IstenaJackie - Anne Swärd 

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Anne%20Sw%C3%A4rdSäg inget om Lydia - Celeste Ng

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Celeste%20NgSen for jag hem - Karin Smirnoff

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Karin%20SmirnoffFyrbåken - Thomas Larsson

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Thomas%20LarssonAtt skörda ben - Edwidge Danticat

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Edwidge%20DanticatÅrsboken - Sven Olov Karlsson 

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Sven%20Olov%20KarlssonTestamente - Nina WähäAgathe - Anne Cathrine Bomann

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Anne%20Cathrine%20BomannDen stora skrivboken - Agota KristofAllt jag fått lära mig - Tara Westover

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Tara%20WestoverJa, vi har läst fler än dessa, men de ryms inte här just nu. Läsning och samtal är verkligen magi.  
Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...