Bokcirklarna!






Här - https://bokbloggerskan.blogspot.com/2021/08/vi-bokcirklar-i-bokhandeln.html - hittar du mer information om bokcirklarna. Anmäl ditt intresse eller kom till butiken om du har frågor du inte får svar på här! Vi möts med värme och omsorg om varandra i samtalet.


Här nedan är exempel på böcker som är - eller kan vara - eller har varit - aktuella för val i bokhandelns bokcirklar. Länken går till blogginlägg i denna blogg - som t ex information om boken, recensioner, andra kommentarer eller mer information om författaren (eller förlaget).


Vi läser nyutgivet och romaner som skaver. Vi läser inte feelgood och inte deckare, men ibland någon biografi eller annan viktighet. Vi läser, lyssnar, samtalar och njuter.


Nedanstående texter är förlagens beskrivning av respektive bok. Länken går vidare till bokhandels eventuella texter om boken, förlaget eller författaren.





Drömmarna vi tillsammans drömmer. 



Den unga miljöaktivisten Bodil kommer oväntat i kontakt med en forskargrupp som med hjälp av kvantmekanik och drömmar kartlägger framtiden. I labyrinten av mentala tidsresor möter hon bilder av en värld präglad av klimatförändringar, och får även se hur hennes eget liv kan komma att gestalta sig. Samtidens viktigaste fråga, klimatkrisen, skildras med poetisk fantasi och med spänningsromanens driv.




Rent hus. Alia Trabucco Zerán.

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Alia%20Trabucco%20Zer%C3%A1n


 En liten flicka har dött under märkliga omständigheter och ett hembiträde berättar sin historia inifrån en fängelsecell. Kvinnan heter Estela, och har lämnat sin mor och ett fattigt liv på landsbygden för att bli tjänsteflicka hos en välbärgad familj i Santiago. I bekännelsens form rullas en skakande berättelse upp om alienation och maktlöshet, med förgreningar in i det chilenska klassamhällets mörkaste vrår.

Rent hus är en roman om de som tjänar och med sina arbetande kroppar offras i ett skoningslöst system. På en elektrifierande och beroendeframkallande prosa som hyllats av kritiker och läsare skildrar Alia Trabucco Zerán människor infångade i ett samhällstillstånd där varje försök till ömhet tycks dömt att krossas under ojämlikhetens tyngd.



#Renthus  #AliaTrabuccoZerán #kulturtorget #bokcirkeln 


Grinden i Dachau : sex essäer om 

det tidlösa hatet mot judarna. 

Björn Wiman.


Terrororganisationen Hamas attack mot södra Israel på morgonen den 7 oktober ledde till den värsta massakern på judar sedan Förintelsen. Det som aldrig mer skulle få hända hade hänt, på den plats som skapades för att det aldrig mer skulle få hända.

Än en gång hade judar slagits ihjäl, slaktats och skändats bara för att de var judar. Över hela världen ökade antisemitismen – som vanligt i enlighet med den förvridna logik som säger att judar förr eller senare får skulden också för de olyckor som drabbar dem själva.


Grinden i Dachau berättar Björn Wiman om hatets nya och historiska former, om minnesarbetet efter Förintelsen och om hoppet, konsten och kunskapen som motgift. Antisemitismen är den intellektuella nollpunkt där demokratin dör.




***  Store Kongensgade 23 : en essä. Søren Ulrik Thomsen.


"Finns det en tidpunkt eller en plats i en människas liv som förlängningen visar sig vara viktigast? Ett centrum som passarens spets kan placeras i, eftersom allt det som tidigare skett drömlikt pekar fram mot det och allt det som följer därefter siktar tillbaka mot denna punkt, vars betydelse man självfallet inte bejakar förrän långt senare?"


Så inleds Søren Ulrik Thomsens bok om den plats i livet som betytt mest för honom, Store Kongensgade 23. Han är sexton år och flyttar in till Köpenhamns centrum, spänd av förväntningar på allt som ligger framför honom. Samtidigt är hans mor mycket deprimerad och tas in på ett mentalsjukhus, där hon får tillbringa sju år och utstå stark psykofarmaka och elchocker utan att någon frågar om varför hon mår dåligt. I spänningsfältet mellan lycka och olycka reflekterar författaren om livet, om varför man skriver, om rädsla för ålderdomen, om hösten, när allt både blåser upp och dör ut. Och om en lägenhet på Store Kongensgade 23, som även om den tillhör hans förflutna, likväl är den plats som framtid alltid kommer att stråla från.


SØREN ULRIK THOMSEN (född 1956) är en av Danmarks mest kända och folkkära poeter. Han debuterade 1981 med diktsamlingen City slang. Thomsen är också känd som en lysande essäist och nominerades till Læsernes Bogpris 2022. År 1995 valdes han in i Det Danske Akademi. 


*** De ovärdiga. Roy Jacobsen. *** 

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Roy%20Jacobsen


 
I Roy Jacobsens nya roman De ovärdiga följer vi en grupp pojkar och flickor från ett hyreshus i östra utkanten av Oslo under den tyska ockupationen.


Ungdomarna lever i fattigdom och måste kämpa för att överleva. En kamp som gör att de aldrig missar ett tillfälle att luras och stjäla, att förfalska dokument och att begå inbrott i de fina kvarteren på jakt efter saker som går att sälja på den svarta marknaden. De drar sig inte heller för att stjäla från tyskar i hög maktställning, vilket ytterligare ökar risken för upptäckt och hård bestraffning.


De ovärdiga är en brutal och varm skildring av en miljö, tid och vardag som hittills varit nästan frånvarande i krigshistorien. Den mångfaldigt prisbelönade Roy Jacobsen har skrivit en tankeväckande och underhållande roman som ytterligare befäster hans position som en av de stora europeiska författarna.



*** Falsk hare är debuten som föregår Fernanda Melchors stora inter­nationella genombrott med Orkansäsong och Paradais. Nu ger bokförlaget Tranan ut Melchors nyligen reviderade version av romanen.

En illavarslande sommar korsas fyra unga mäns vägar i den våldsinpyrda hamnstaden Veracruz. Andrik, Zahir, Pachi och Vinicio är alla svältfödda på kärlek och lever en tillvaro som bara tycks kunna leda till katastrof. Men någonstans bland drogerna, prostitutionen och våldet ryms också drömmarna om ett annat liv, en annan plats. 

Melchors svidande vackra prosa väjer inte för de mörkaste lagren i människan, men brutaliteten i hennes skildringar av det mexikanska samhället beledsagas alltid av en obrottslig medkänsla med de mest utsatta. FERNANDA MELCHOR (född 1982) är uppvuxen i Veracruz, Mexiko. Hennes litterära stil har kallats "mardrömslik realism" och hon är ett av de mest framträdande namnen i den samtida latinamerikanska litteraturen. Hennes romaner Orkansäsong och Paradais nominerades båda till det internationella Bookerpriset och fick ett strålande mottagande i Sverige. HANNA NORDENHÖK är författare och översättare från spanska. För sina översättningar av Melchor har hon hyllats med ord som "gudabenådad" och "perfekt gehör".



Herscht 07769 : Florian Herschts roman om Bach. László Krasznahorkai.

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/L%C3%A1szl%C3%B3%20Krasznahorkai

Kana är en stad någonstans i tyska Thüringen. De enda som visar något intresse för den ödsliga och försakade staden är nynazister. Stadens invånare betraktar å sin sida främlingarna med misstro och förakt.

Bara Florian Herscht inbillar sig att han står på god fot med personer på båda sidor om konflikten. Han är vänlig och hjälpsam – och stark som få – men har en inneboende rädsla för tatueringar och är övertygad om att universum går mot sin undergång. För att varna alla om den annalkande katastrofen skriver han brev till förbundskansler Merkel; brev som knappast förvånande lämnas obesvarade.

Endast Johann Sebastian Bachs musik kan erbjuda honom tröst. Men så vandaliseras den store kompositörens grav av oskön graffiti, polisen söker vandalerna utan framgång, vargar strosar omkring i skogsbrynet – apokalypsen tycks närma sig med stormsteg.

Den store ungerske mästaren László Krasznahorkai har skrivit en roman om dagens Europa – en roman som tydligt bär hans särmärke i samtidslitteraturen. Tanken på ett enat Europa går åt fanders, den melankoliska humorn blandas med avgrundsdjup sarkasm, tankarna svindlar och meningarna vindlar, och kanske, kanske är vi ändå på väg mot den annalkande katastrofen som bokens huvudperson så ivrigt försöker upplysa omvärlden om.


”Det var länge sedan jag blev så förtjust i en huvudperson som Florian Herscht. Man kan helt enkelt inte lägga ifrån sig den här boken. Jag är inte en avundsjuk författare utan en lycklig läsare: Ungraren László Krasznahorkai har skrivit samtidens stora tyska roman.” Ingo Schulze









😏 *** Tidigare lästa böcker i någon eller några av bokhandelns bokcirklar! *** 😏


**** Stacken. Annika Norlin.



*** Källorna. Marie-Hélène Lafon (202309029)


https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Marie-H%C3%A9l%C3%A8ne%20Lafon


*** Själens telegraf. Amanda Svensson. (20230830)

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Amanda%20Svensson



*** Vulcan. Nino Mick. (20230901)

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Nino%20Mick


*** Studie i mänskligt beteende. Lena Andersson.





*** Hudens avigsida. Jeferson Tenorio. (utgivning 20230822)

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Jeferson%20Tenorio









Vandrande själar. Cecile Pin.  




Kvinna utan mask. Hanne-Vibeke Holst.

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Hanne%20Wibeke%20Holst

I tvåtusen år. Mihail Sebastian. 

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Mihail%20Sebastian




Härlig är jorden : om fjällen, vädret och allt det som ännu inte gått förlorat.
Mats Söderlund.









Faiaz Dowlatzai. 
GosaleTre idioters äventyr 

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Faiaz%20Dowlatzai%20Gosale


Grå bin. Andrej Kurkov. (Topplistad!)



Skammen. Annie Ernaux. (2023) (Topplistad!)




Egendom. Hernan Diaz.




 Gaëlle Josse. En oändlig väntan. (2023) (Topplistad!)

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Ga%C3%ABlle%20Josse



En bra dag att dö : vad 276 avrättningar lärt en fängelsepastor om livet. Carina Bergfeldt.


https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Carina%20Bergfeldt






Det sista konstverket. Sofia Lundberg



Imperiets barn. Ett reportage. Liza Alexandrova Zorina (20230316)


https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Liza%20Alexandrova%20Zorina


Drömmen om ett träd. Maja Lunde. (20230310)


https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Maja%20Lunde



Älven. Rosa Liksom (utgivningsdag 20230117)





Straff. Ann-Helén Laestadius 
(utgivning 20230123)

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Ann-Hel%C3%A9n%20Laestadius







Lejon och lamm. Duraid Al­-Khamisi (Utgivning 20230317)


https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Duraid%20Al-Khamisi


Tålamod. Djaïli Amadou Amal (utgivning 20230214)


Tillfredsställelse. Nina Bouraoui. (Utgivning 20230227)



Simmarna. (Utgivning 20230120) - författare också till Vi kom över havet.


https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Julie%20Otsuka


Ensamma strider. Miriam Toews. 
(Utgivning 20230201)



Tillbedjan. Joel Mauricio Isabel Ortiz. (Utgivning 20230105)


https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Joel%20Mauricio%20Isabel%20Ortiz








Sinnenas tid. Annie Ernaux. (Nobelpris 2022)
Min far. Kvinnan. Annie Ernaux. (Nobelpris 2022)
Omständigheter. Annie Ernaux (Nobelpris 2022)
Skammen. Annie Ernaux.



Kvinnan som samlade världen : historien om Marie Hammer - Eva Tind



Papporna, sönerna, våldet. Beata Hansson och Vesna Prekopic.

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Beata%20Hansson








10 minuter och 38 sekunder i en märklig värld. Elif Shafak.


Leilas hjärta har stannat, men hennes medvetande lever vidare i 10 minuter och 38 sekunder. I detta limbo mellan liv och död flimrar minnesbilder från hennes liv förbi, ett efter ett. Samtidigt måste hennes vänner ta till drastiska åtgärder för att hon inte ska sluta sina dagar i en omärkt grav på De bortglömdas begravningsplats.

10 minuter och 38 sekunder i en märklig värld är en färgrik roman om ett antal udda existenser i Istanbul, denna skoningslösa stad där alla drömmare så småningom hamnar.

ELIF SHAFAK är en av Turkiets mest lästa författare, översatt till fler än 50 språk. Hon skriver på både turkiska och engelska och har givit ut nitton böcker, varav tolv skönlitterära. Shafak har en doktorsexamen i statsvetenskap, har undervisat vid flera universitet världen över och är hedersdoktor vid Oxford University. Hon är en förkämpe för yttrandefrihet och för kvinnors och hbtq-personers rättigheter och skriver regelbundet i bland annat Guardian och New Statesman. 10 minuter och 38 sekunder i en märklig värld var finalist till Bookerpriset 2019.

KLARA LINDELL (född 1985) är en av de mest övertygande talang­erna i den yngre genera­tionen engelskaöversättare. Hon har tidi­gare översatt bl.a. Sally Rooney, Curtis Sittenfeld och Joyce Carol Oates.





När jag döljer mitt ansikte : perspektiv på skam - Berit Okkenhaug

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/demokratiska%20samtal










En ärthjärnas självbiografi - Gilles Paris

Violeta  -  Isabel Allende


Detaljerna. Ia Genberg. (Augustpris 2022)



Kaffe med mjölk. Ella-Maria Nutti. (Rekommenderas starkt!)

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Ella%20Maria%20Nutti

En mamma och en dotter. Ett avstånd mellan dom lika långt som mellan Gällivare och Stockholm. En mamma som har något hon måste säga till sin dotter, något som inte kan vänta. En lika vemodigt finstämd som skimrande berättelse om en förälder och hennes barn och om hur de tunnaste trådarna kan vara de starkaste banden.



Debutant - Sergej Lebedev (rekommenderas starkt!)

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Sergej%20Lebedev


Lyssna gärna på Lundsgröms bokradio, som sänt en intervju med författaren! Den tillför god information till läsningen. Hittas här;   https://sverigesradio.se/lundstromsbokradio



Izas ballad. Magda Szabo. (Rekommenderas starkt, se också Dörren)

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Magda%20Szab%C3%B3




Tiken - Pilar Quintana


Hem - Karin Erlandsson

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Karin%20Erlandsson



Debutant - Sergej Lebedev



Döda löv - Tom Malmquist


Abdulrazak Gurnah. Den sista gåvan samt Paradiset.


Izas ballad. Magda Szabo.

Vi har tidigare läst Dörren i bokcirklar. En fantastisk bok!

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Magda%20Szab%C3%B3



Den svarta månens år - Ellen Mattson.




Nu. Lars Andersson.

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Lars%20Andersson



Harlem Shuffle Av Colson Whitehead. 

Colson Whitehead har tidigare skrivit Den underjordiska järnvägen och Nickelpojkarna.

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Colson%20Whitehead


Sakernas tillstånd - Sandra Lillebø


Kvinnor jag tänker på om natten - Mia Kankimäki

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Mia%20Kankim%C3%A4ki



En oansenlig detalj - Adania Shibli


https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Adania%20Shibli



Svarta änkan : den skakande berättelsen om cyanidmordet i Norrtälje - Thomas Bodström

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Thomas%20Bodstr%C3%B6m



Ett år i Belarus.

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Atlas


Hunter i Huskvarna - Sara Stridsberg


https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Sara%20Stridsberg


Ett lyckligare år - Jonas Gardell


https://bokbloggerskan.blogspot.com/2021/10/ett-lyckligare-ar-jonas-gardell.html



Röda rummet -
Kaj Korkea-aho


https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Kaj%20Korkea-aho



Flicka, kvinna, annan - Bernardine Evaristo



Jag kommer aldrig mer se världen : en fängslad författares memoarer - Ahmet Altan.

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Ahmet%20Altan



Memorial - Washington, Bryan.

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Bryan%20Washington



Trion - Johanna Hedman




En bastu i Umbrien - Tomas Bacoccoli

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Tomas%20Bacoccoli


Pestön - Marie Hermanson

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Marie%20Hermanson



Osynligt bläck - Patrick Modiano

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Patrick%20Modiano

Nobelpris litteratur 2014; Patrick Modiano



En sons historia. Marie-Hélène Lafon.  

Översättare: Anna Säflund-Orstadius





Londonflickan - Susanna Alakoski (utgivningsdag 20210813)

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Susanna%20Alakoski


En vacker dag. Tomas Bannerhed. 

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Tomas%20Bannerhed




Är mor död - Vigdis Hjorth

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Vigdis%20Hjorth



Det sjunde korset - Anna Seghers

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Anna%20Seghers



Fåglarnas hus - Eva Meijer

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Eva%20Meijer


Svartsvala - Josefin Roos

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Josefin%20Roos



Väder. Jenny Offill.

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Jenny%20Offill


Lejonburen - Ulrika Kärnborg

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Ulrika%20K%C3%A4rnborg



Se människan! Jan Carlzon. 

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Jan%20Carlzon



Sockerormen - Karin Smirnoff

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Karin%20Smirnoff



Vit skörhet : därför är det så svårt för vita att prata om rasism

Shuggie Bain - Douglas Stuart



Przewalskis häst - Maja Lunde

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Maja%20Lunde



Oppermanns -
Lion Feuchtwanger

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Lion%20Feuchtwanger


En flickas memoarer - Annie Ernaux

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Annie%20Ernaux



Glöm allt men inte mig - Philomène Grandin

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Philom%C3%A8ne%20Grandin




Stöld - Ann-Helén Laestadius

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Ann-Hel%C3%A9n%20Laestadius



Transit - Anna Seghers

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Nilsson%20f%C3%B6rlag



Sändebudet - Yoko Tawada

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Yoko%20Tawada



Jag lever och du hör mig inte - Daniel Arsand

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Daniel%20Arsand



Madonnan vid Nilen - Scholastique Mukasonga.

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Tranan



Graz - Bart Moeyaert

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Bart%20Moeyaert



In i smärtan - Kristofer Flensmarck

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Kristofer%20Flensmarck


  • Jag lever och du hör mig inte
  • Det långsamma livet

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Elisabeth%20Grate%20bokf%C3%B6rlag



Livets tunna väggar - Nina Burton

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Nina%20Burton



Översten - Ola Larsmo

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Ola%20Larsmo



igår - Agota Kristof

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Agota%20Kristof



Att landa som en trana - Kajsa Ingemarsson

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Kajsa%20Ingemarsson



Överlevarna - Alex Schulman

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Alex%20Schulman



Fjärilsvägen - Patrik Lundberg

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Patrik%20Lundberg



Kärlek och främlingskap - Theodor Kallifatides

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Theodor%20Kallifatides



Dottern - Lena Andersson

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Lena%20Andersson



Tritonus - Kjell Westö 

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Kjell%20West%C3%B6



Med mig leker livet - David Grossman

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/David%20Grossman



Övergivenheten - Elisabeth Åsbrink

https://bokbloggerskan.blogspot.com/2020/09/elisabeth-asbrink.html



Dagar utan slut - Sebastian Barry

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Sebastian%20Barry



Dörren - Magda Szabo

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Magda%20Szab%C3%B3



Där kräftorna sjunger - Delia Owens

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Delia%20Owens



Rodham - Curtis Sittenfeld

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Curtis%20Sittenfeld



Rolf - Malin Lindroth

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Malin%20Lindroth



Modersmjölken - Nora Ikstena

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Nora%20Istena



Jackie - Anne Swärd 

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Anne%20Sw%C3%A4rd



Säg inget om Lydia - Celeste Ng

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Celeste%20Ng



Sen for jag hem - Karin Smirnoff

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Karin%20Smirnoff



Fyrbåken - Thomas Larsson

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Thomas%20Larsson



Att skörda ben - Edwidge Danticat

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Edwidge%20Danticat



Årsboken - Sven Olov Karlsson 

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Sven%20Olov%20Karlsson



Testamente - Nina Wähä



Agathe - Anne Cathrine Bomann

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Anne%20Cathrine%20Bomann



Den stora skrivboken - Agota Kristof



Allt jag fått lära mig - Tara Westover

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Tara%20Westover



Ja, vi har läst fler än dessa, men de ryms inte här just nu. Läsning och samtal är verkligen magi. 



 




Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...