fredag 2 december 2022

Nazisternas barn. Tania Crasnianski.


Nazisternas barn. Tania Crasnianski.

En gång var de privilegierade, med inflytelserika föräldrar som hade makt att ge dem allt de önskade. Det handlar om åtta barn - söner och döttrar till några av Nazitysklands mest framträdande dignitärer: Himmler, Göring, Hess, Frank, Bormann, Höss, Speer och Mengele.

Barnen växte upp i skuggan av andra världskriget och älskade sina föräldrar, som barn gör. Med tiden blev de medvetna om fädernas brott mot mänskligheten. Hur hanterade barnen krigets konsekvenser och den skuld som för evigt kom att förknippas med deras efternamn?

Det är denna fråga som Tania Crasnianski vill besvara i sin tankeväckande bok. Några av barnen valde att förneka sin bakgrund, andra gjorde det inte. Några fördömde sina fäders gärningar, andra fortsatte att se upp till dem. Under efterkrigstiden tvingades de navigera mellan skuld och stigmatisering, faderskärlek och förträngning. Här skildras livsöden som är tungt präglade av svåra moraliska dilemman. Tillsammans bildar berättelserna både fascinerande och skrämmande familjeporträtt.

En älskad far. En magisk dotter. Som din och min, du och jag. Vad händer i oss när det sen visar sig vad våra föräldrar eller andra nära släktingar har gjort? Vad är värst av allt, när tar man avstånd, när förlikar man sig med historien och när ser man sig själv som skyldig eller oskyldig? Hur levs våra liv, som formats av vår historia? Hur spelar vårt ursprung roll? 

Ja, visst är väl det tankar att begrunda, tänker jag och lägger därför Nazisternas barn på bokvalsbordet till våra bokcirklar. Det känns som något att läsa och prata om, eller hur?

A..

#Nazisternasbarn  #TaniaCrasnianski   #historiskamedia  
#roslagensbokhandel #norrtälje #roslagen #kulturtorget #platsendärsamtalförs 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...