söndag 1 oktober 2023

1/10-23. Bokhandelns hej!

Hej!

Idag är en fin dag ur många perspektiv, men det är också en oändligt tuff dag med det världsläge vi befinner oss i. Det händer saker omkring oss, nära eller ett stycke bort, som är otäckt och livsförändrande. Många har det tufft. Jag tänker att det är viktigt att lyfta blicken, se hur folk omkring oss har det och ge utrymme för samtal om det som behövs. Hur gör du? Har du någon att tala med? Visst har du sett våra demokratiska samtal, cirklar och livssamtal? Det gör stor skillnad när man hittar sin plats för goda samtal.


Just nu avslutas bokmässan i Göteborg. Bokbranschen har varit uppslukad av detta, själv är jag kvar i butiken. Det är fint att vara här, jag är glad åt det. Nyligen har jag t ex pratat med andra i butiken om den israeliska boken Att älska sin dotter (Hila Blum). Den skapar många tankar om föräldraskap, att älska och ge frihet och hur var och en är som människa. Jag tackar för de livgivande samtalen. Det är helt enkelt magi. 


Nu på tisdag 3 oktober har vi ett demokratiskt samtal på morgonkvisten (se www.roslagensbokhandel.se - kalendern) och en författarträff på kvällen. Morgonträffen är för dig som är nyfiken på demokratifrågor och kvällen för dig som har givit ut minst en bok och vill samverka med bokhandel och andra författare. Gratis, ja. Föranmälan till bokhandeln, ja, tack - både för träffen på morgonen och på kvällen. 


Den 7 oktober är det lördagspoesi. Poeter läser egna texter på tema Rörelse. Tiden är kl 1400 och platsen är Kulturtorget. Välkomna, ska ni vara.


Den 9-15 oktober är det Banned Books Week. Banned Books Week Sverige är ett sätt hålla samtalet om det fria ordet levande och ett kraftfullt försvar för allas rätt att läsa. Boken är ett av de främsta sätten att sprida tankar och idéer. Förbjuds en bok så förbjuds även de tankar och idéer den förmedlar. Det känns ändå rätt absurt att Bröderna Lejonhjärta och Harry Potter finns på listan över förbjudna böcker. Att läsa, välja själv, är ju ändå vår livsluft. Hjälp mig att uppmärksamma bokens vikt, både för barn och vuxna. Välkommen till bokhandeln! Egna böcker gör skillnad för såväl barn som vuxna. 


Om några veckor har vi - tillsammans med Naturskyddsföreningen och Norrtälje stadsbibliotek - en föreläsning av Mats Söderlund utifrån hans bok Härlig är jorden. Den 17 oktober 2023, kl 1815 på biblioteket i Norrtälje. Föranmälan gör du till bokhandeln. Gratis, ja. Föreläsningen utgör en start till klimatveckan som Naturskyddsföreningen inspirerar till veckan därpå. Då finns det många evenemang på klimattemat i kommunen. Missa inte det. Boken - Härlig är jorden - finns i bokhandeln redan nu. Rabatterat pris hela oktober, ja. 


Information om bokhandelns vänner hittar du här.


Anette Grinde

tfn 0708905731

Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje


(alla arrangemang sker i den ideella föreningen Mångfald Tillsammans och i samarbete med Sensus studieförbund, helst gärna också tillsammans med andra.)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...