lördag 7 oktober 2023

Vulcan. Nino Mick.

 Vulcan. Nino Mick.


Det börjar bli vår i Tidaholm, strejkåret 1909. Men fortfarande går arbetarna till sina skift i den stora tändsticksfabriken Vulcan. Där går Sara med sina tvillingar, och där syns ungsocialisterna Naemi och Natanael, fotbollslöftet Vilhelm och många fler. Vattenpölarnas tunna is smälter, kylan släpper äntligen sitt grepp. Arbetet är hårt och riskfyllt och villkoren usla, kan en storstrejk ändra på det?

Men det är något som svävar i luften, som rör sig omärkligt, lite nyvaket, mellan husen, in i människorna som bor där, svävar över bygden och upp till Långholmens fängelse där Saras man sitter inlåst för värnpliktsvägran.

Det är de 46 flickor och kvinnor som dog i den stora branden vid tändsticksfabriken trettiofem år tidigare. De kommer inte till ro och de får bli våra ledsagare genom en vindlande roman som vill undersöka gemenskap och kollektiv kamp, kärlek och utsatthet, arbete och livshunger.

Nino Mick debuterade med diktsamlingen Tjugofemtusen kilometer nervtrådar, 2018. Med Vulcan är hen tillbaka med historisk roman som inte liknar någon annan, lite som att Ådalen 31 möter Karin Boye.



  • Dn. 4/10-23.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...