måndag 9 oktober 2023

Banned Books Week Sverige. Bröderna Lejonhjärta. Astrid Lindgren.


Bröderna Lejonhjärta. Astrid Lindgren. Sverige,  utgiven 1973

Bröderna Lejonhjärta är en av Astrid Lindgrens mest hyllade böcker. Berättelsen följer de två bröderna, Karl och Jonatan, som efter att de båda dött unga återförenas i Nangijala, landet bortom stjärnorna. Där tvingas de delta i en strid mot en ondskefull tyrann och kämpar för rättvisa och frihet. Tematiken kretsar kring mod, vikten av att konfrontera faror och orättvisor, livet efter döden och den starka kärleken mellan syskon som kan övervinna stora hinder, till och med döden själv.

Det har diskuterats huruvida Bröderna Lejonhjärta är lämplig för barn på grund av den raka skildringen av döden och självmord. Det är dock inte av den anledningen som boken förbjudits.

I det forna Tjeckoslovakien blev kommunistregimen rädd att boken skulle inspirera befolkningen till att göra uppror mot makten, och valde därför att förbjuda boken. Boken kunde inte officiellt publiceras i landet förrän 1992, först efter att kommunistregimen hade fallit. Boken hittade trots detta en väg in i landet redan 1981 genom en så kallad samizdatutgåva som spreds underjordiskt. Boken smugglades in, översattes och trycktes på tunna pappersark som bands ihop för hand. Boken blev genom detta en aktiv upprorshandling.

Text från Svenska PEN.

9-15/10-23. Banned Books Week Sverige.

Yttrandefriheten världen över står inför en mängd både nya och gamla hot. Auktoritära krafter växer och böcker förbjuds och censureras även i samhällen som tidigare betraktats som öppna. Demokratins främsta utposter, bibliotek och skolor, utsätts för påtryckningar, även i Sverige.

Banned Books Week Sverige är ett sätt hålla samtalet om det fria ordet levande och ett kraftfullt försvar för allas rätt att läsa. Boken är ett av de främsta sätten att sprida tankar och idéer. Förbjuds en bok förbjuds även de tankar och idéer den förmedlar.

Banned Books Week lanseras för första gången på bred front i Sverige och äger rum den 9–15 oktober 2023. Under Banned Books Week Sverige uppmärksammar vi litteratur som är eller har varit förbjuden någonstans i världen.

#astridlindgren #brödernalejonhjärta #svenskapen #bannedbooksweek #roslagensbokhandel #kulturtorget #platsendärsamtalförs  #jagläser







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...