torsdag 12 oktober 2023

Banned Books Week Sverige. Kapten Kalsong.



Kapten Kalsong
av Dav Pilkey
USA – första boken i serien utgiven 1997
Originaltitel: Captain Underpants
Svensk översättning: Björn Wahlberg 
(6-9 år)

Med Kapten Kalsong har författaren och illustratören Dav Pilkey skapat en värld med lekfulla äventyr och tokigheter i fokus. Böckerna kretsar kring två vänner, George och Harold, som tillsammans skapar en superhjälte: Kapten Kalsong. Genom att balansera humor, äventyr och vänskap, ger böckerna barn en plats att utforska sin fantasi och skratta tillsammans med George, Harold och Kapten Kalsong

Trots att böckerna varken innehållet naket, sex, våld eller svordomar har Kapten Kalsong blivit föremål för kontrovers. Skolor och bibliotek i USA har ifrågasatt eller förbjudit böckerna på grund av deras skämtsamma och busiga innehåll. Förbuden handlar delvis om att Pilkey ifrågasätter auktoriteter och uppmanar barn att säga ifrån om man tycker att något känns fel.

I den tolfte boken i serien reser huvudkaraktärerna till framtiden för att träffa sig själv som vuxna och där visar det sig att Harold är homosexuell och lever lyckligt tillsammans med en man. Detta har lett till att ett antal grundskolor i USA förbjudit boken. I Florida finns det i dag lagstiftning som säger att böcker som har hbtq-tematik inte får förekomma på grundskolor. Boken kan inte heller säljas i Ryssland på grund av lagstiftning som förbjuder ”homosexuell propaganda”.

Banned Books Week Sverige 9-15/10-23   

Yttrandefriheten världen över står inför en mängd både nya och gamla hot. Auktoritära krafter växer och böcker förbjuds och censureras även i samhällen som tidigare betraktats som öppna. Demokratins främsta utposter, bibliotek och skolor, utsätts för påtryckningar, även i Sverige.

Banned Books Week Sverige är ett sätt hålla samtalet om det fria ordet levande och ett kraftfullt försvar för allas rätt att läsa. Boken är ett av de främsta sätten att sprida tankar och idéer. Förbjuds en bok förbjuds även de tankar och idéer den förmedlar.

Banned Books Week lanseras för första gången på bred front i Sverige och äger rum den 9–15 oktober 2023. Under Banned Books Week Sverige uppmärksammar vi litteratur som är eller har varit förbjuden någonstans i världen.



#bannedbooksweeksverige #svenskapen #roslagensbokhandel #kulturtorget #platsendärsamtalförs  #Norrtälje #kaptenkalsong 


Av vikt (länkar): 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...