torsdag 26 oktober 2023

Skymning 41. Kjell Westö.


Vad finns där bakom våra skal?
Påverkar ditt jag våra samtal? Ja, såklart!
Vilka erfarenheter tar du med dig
in i din läsning? Vilka delar du
och vilka delar du inte? 

När butiksdagen gick mot sitt slut talade vi om sorg, hur livet var för de som behövde berätta om sina krigstrauman men inte fick. Och för de som vägrade, hela livet, att tala om kriget. Kanske för att man inte orkade lyfta detaljerna och svårigheterna, bara ville att de skulle försvinna. Dessa berättelser är vanliga, återkommande. Krig sätter spår i människor, i evig tid. Vare sig man vill eller inte, kan eller inte. 

Min läsning är annorlunda än dens som hört de finländska krigshistorierna genom livet. Jag har inte mött den sorg och plåga som krig ger i evig tid, och min ryggsäck är lätt i det avseendet. Den är tyngre för andra, läsningen om krig och människor färgas av våra egna historier, våra egna liv och erfarenheter. 

Vi rekommenderar Kjell Westös Skymning 41. Den tål läsning och begrundan. 

Tack, för gott samtal, kära ni.

A..


#magiskasamtal #kjellwestö #sorg #trauman #livssamtal

#kulturtorget #platsendärsamtalförs 











Missa inte: Avgrunderna. Pilar Quintana. (20230818)

Mer om boken här; 
https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Pilar%20Quintana

Claudia är en åttaårig flicka som lever med sina föräldrar i Colombias övre medelklass och genom hennes blick får vi ta del av en tyst far och en mor som mest läser skvallertidningar.

Avgrunderna är en laddad och fängslande berättelse om längtan, om kvinnans instängdhet, kvinnoideal, om barnets behov av kärlek.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...