söndag 15 oktober 2023

Pet. Akwaeke Emezi.




Det finns inga monster längre, eller det är i alla fall vad barnen i staden Lucille får lära sig. Jam och hennes bästa vän Redemption har matats med denna vetskap hela sina liv. Men så möter Jam Pet, en varelse gjord av horn och färger och klor. En droppe av Jams blod på mammas tavla får Pet att vakna till liv och kliva ut ur duken. Nu måste Jam ifrågasätta allt hon har lärt sig. Pet har kommit för att jaga ett monster och skuggan av något elakt som lurar i Redemptions hus. Jam måste kämpa, inte bara för att skydda sin bästa vän, men också för att ta reda på sanningen. Men frågan är, hur räddar du världen från monster om ingen vill erkänna att de existerar?

En tankeväckande och skrämmande bok om en varelse som rymmer från en konstnärs målarduk, och vars talang är att sniffa reda på monster i en värld som hävdar att sådana inte existerar längre.

Pet är en dystopisk ungdomsroman som hyllats för sitt queerperspektiv. Pet har nära 25 000 betyg på Goodreads och ett snittbetyg på över 4 av 5. Denna ungdomsroman kan liknas vid en blandning av Suzanne Collins dystopiska världar och Angie Thomas samhällskritiska röst.

AKWAEKE EMEZI
(1987) växte upp i Aba i Nigeria med en nigeriansk far och en mor från Malaysia, men bor numera i New Orleans i USA. Debutromanen Sötvatten innebar ett stort genombrott i den engelskspråkiga världen, nominerades till ett flertal litteraturpriser bland annat till Women s Prize for Fiction som första bok skriven av en icke-binär författare och hyllades av såväl kritiker och läsare som av otaliga författarkollegor. Emezi har genom sitt författarskap blivit en ikon i queer- och transkretsar och har förekommit på omslaget till stora magasin som Time och Vogue. Pet är hens första ungdomsroman.
 
Rekommenderad från ungt folk och uppåt - typ från 15 år eller så. Övre gräns kanske kan vara 108 år eller strax över det.  

Boken - PET - är inte förbjuden hos oss, vi tycker att det är bra med litteratur som fångar olika människor, olika tankar och funderar över samhället. Något som är dystopiskt, queer och samhällskriskt hör definitivt dit, eller hur? 

Välkommen till bokhandeln i Norrtälje, platsen där samtal förs.  

Att läsa böcker från andra länder, andra kulturer - om människor som lever i andra kontexter - ger oss mer kunskap, mer förståelse och mer bildning. Vi kan se dem och oss själva - var för sig och tillsammans - med andra, omsorgsfulla, ögon. 


Författare: Emezi, Akwaeke
Översättare: Hansson, Helena
Förlag: Tranan






#pet #bannedbooksweeksverige #roslagensbokhandel #kulturtorget #platsendärsamtalförs  #homosexuella #binär #hen #barnböcker #nigeria 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...