tisdag 10 oktober 2023

Banned Books Week Sverige. The Hate U Give. Angie Thomas.


The Hate U Give

av Angie Thomas. USA – utgiven 2017.


Originaltitel: The Hate U Give.


The Hate U Give kretsar kring den sextonåriga flickan Starr Carter. Hon lever i två skilda världar. Hon bor i det fattiga, brottsutsatta området Garden Heights och går samtidigt i en privat katolsk skola i en rik stadsdel. För att passa in försöker Starr att hålla dessa delar av sitt liv separata.


Allt förändras när Starr bevittnar mordet på sin barndomsvän Khalil. Khalil sköts till döds av en vit polis under en rutinmässig trafikkontroll och Starr blir den enda ögonvittnet. Hennes värld vänds upp och ner när hon står inför valet att tiga eller låta sin röst höras. 


Berättelsen utforskar Starrs inre kamp när hon beslutar sig för att vittna i Khalils rättegång och konfrontera strukturell rasism och polisvåld. Genom Starrs ögon utforskar romanen teman som rasism, orättvisa och den svåra balansen mellan att hitta sin egen röst och anpassa sig till samhällets förväntningar.


Skildringen av strukturell rasism och polisvåld i kombination med ett explicit språk har lett till att The Hate U Give ofta hamnar på listor över böcker som försökts plocka bort från bibliotek och skolor i USA – och i vissa skolor har boken också plockats bort. I delstaten South Carolina i USA försökte polisfacket stoppa en gymnasieskola från att inkludera boken på en lista över rekommenderad sommarläsning eftersom man ansåg att boken spär på polishat.


Text från Svenska PEN


9-15/10-23. Banned Books Week Sverige.


OM BANNED BOOKS WEEK

Banned Books Week Sverige arrangeras av nätverket Banned Books Week: Sweden som koordineras av Svenska PEN och Dawit Isaak-biblioteket. Nätverket är en del av Banned Books Week Coalition som förenar en rad internationella organisationer med syftet att uppmärksamma och sprida kunskap om förbjuden litteratur. Banned Books Week har arrangerats i USA sedan 1982 och startades som en reaktion på de växande utmaningarna med spridningen av böcker i skolor, bibliotek och bokhandlar.


#thehateugive #angiethomas #svenskapen #bannedbooksweek #roslagensbokhandel #kulturtorget #platsendärsamtalförs  #jagläser #bannedbooksweeksverige 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...