onsdag 4 oktober 2023

Blåeld. Elisabeth Öhman.



Lucianatten 2012 brinner det i en garagebyggnad i Flakeböle på norra Öland. I brandresterna hittar man kvarlevorna av två människor och en hund. Det står snabbt klart för utredarna att alla var döda redan när branden bröt ut. Detta blir kulmen på en rad märkliga bränder och brutala mord inom litet geografiskt område under en sjuårsperiod. Egendomliga sammanträffanden, trassliga affärer och utpekanden gör att misstankarna riktas mot en man från trakten, som sex år tidigare stod åtalad för ett annat dubbelmord, utfört på ett sätt som liknar fallet i Flakeböle.

Hur påverkas människorna på en liten ort av att leva med hotet från en misstänkt seriemördare? Hur formas en förövare? I denna dokumentära berättelse söker Elisabeth Öhman svaren på dessa frågor.

Elisabeth Öhman är själv bofast på Öland och har en bakgrund som copywriter och frilansjournalist. Hon är författare till en rad böcker, bland annat spänningstrilogin om den äventyrlige urmakaren Aron Pettersson i Drottningklockan, Renässansringen och Pärlbroschen. 

(Ovanstående är förlagets beskrivning av boken).

True Crime. Jag hörde honom säga att han var väldigt trevlig, att det inte gick att förstå hur man kunde anklaga honom för mordbrand på sina föräldrar. Han var snickare och byggde hus strax intill. När historierna började nystas upp om det som hände på Öland, om de oförklarliga dödsfallen, började också samtalen gå; hur är det möjligt? Varför skulle han? Är det någon annan? Och när huset i Flakeböle stod svart och nedbränt åkte människor förbi, saktade in och reflekterade över hur det kunde gå eller vad som egentligen hade hänt. Det sjöd av rädsla och oro i bygden. Låsta dörrar hjälper inte mot bränder, men dörrar låstes och oron vandrade över gårdarna. 

Till slut häktades mannen, till slut hittades det tillräcklig bevisning, till slut fann man de avgörande spåren som placerade honom i domstolen. I händelsernas spår drabbades många människor. Döda, anhöriga till de döda, men också Ölands befolkning som levde i rädsla. Och inte minst mannens egna familj. Hur påverkas de närmaste? 

Elisabeth Öhman har läst förundersökning och domar. Hon har lyssnat in, följt press, tv, hemsidor och människor. Hon har grävt och forskat. Alla dödsfall är inte klargjorda, men mannen är dömd. Det här är dödsfall och händelser som har påverkat en hel bygd, som har byggt rädsla i många år och där de närmaste har levt i oro, eller med ren fasa.

För dig som vill läsa om verkliga händelser finns nu Blåeld av Elisabeth Öhman. Blåeld är en vacker blomma som växer på norra Öland och gör mig hänförd. Blåeld är också berättelsen om morden på norra Öland, där döden följs av elden, den blå elden där spåren av sanningen döljs. 
 
Elisabeth Öhman skriver. Hon är bosatt på norra Öland, så hon känner trakt, människor och händelser. Och hon arrangerar kvalificerade litteraturmöten på Öland, tillsammans med Charlotte Sirc. Charlotte Sirc är också författare med uppskattad litteratur, både mänskligt svåra ämnen (Han köpte min tystnad och När mammor dör) men också njutbart (roman: Brytningstid, utgivning oktober 2023).

När vi talar om True Crime och händelser som påverkar livet hårt kan vi också lyfta den nyutgivna boken Drömmen om Tom Walter (som t ex lyfter frågor om kärlek och tillhörighet) och Svarta änkan (som utspelar sig i Norrtäljes närområde). Det är helt olika berättelser, men båda bottnar i människors relation till varandra. Kärlek och mänsklighet (eller omänsklighet) visar sig olika. Vad är det som gör att vi blir som vi blir? 





P1 dokumentär 2015. Poddtoppen.




#blåeld #bookstrappublishing #roslagensbokhandel #truecrime #kulturtorget #platsendärsamtalförs

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...