onsdag 11 oktober 2023

Banned Books Week Sverige. Att döda en härmtrast. Harper Lee.

9-15/10-23. Banned Books Week Sverige. (Svenska PEN)

Dödssynden. Harper Lee. 

Det är 30-tal i en småstad i den amerikanska Södern, mitt under den stora depressionen. En ung svart man, Tom Robinson, anklagas för våldtäkt på en vit kvinna, och samhället vänder sig mot honom. Maycomb må framstå som en sömnig idyll, men under ytan är staden djupt splittrad av segregation och klassklyftor.

Åttaåriga Scout är dotter till försvarsadvokaten som tilldelas fallet. Hatet som kokar i staden sipprar oundvikligen in i barnens värld. För Scout, som inte kan låta bli att blanda sig i de vuxnas angelägenheter, blir rättegången mot Tom Robinson det första mötet med samhällets orättvisor.

”Att döda en härmtrast” är en av 1900-talets mest älskade och omdiskuterade romaner. Den hör till de amerikanska klassikerna och finner ständigt nya läsare. 

(Ovanstående är förlagets baksidestext. )



En förbjuden bok kan vara en bok som någon tycker att ingen annan ska få läsa.  Det kan innebära att en bok inte får ges ut eller säljas, att innehållet censureras eller att den plockas bort från skolor och bibliotek. I USA infördes till exempel 1477 bokförbud bara under hösten 2022. I Ungern finns det sedan 2021 en lag på att barn under 18 ska skyddas från böcker som berör hbtq-frågor. I Minsk tvingades bokhandeln Knihauka stänga efter att varit öppen mindre än en dag. I samband med stängningen frihetsberövades personalen och flera böcker beslagtogs.

De som tar initiativ till att förbjuda böcker kan vara en statlig myndighet, polis, föräldraorganisationer, religiösa samfund, rektorer, styrelsemedlemmar och liknande. Vanligt förekommande anledningar till att böcker blir förbjudna kan vara att de har en tydlig hbtq-tematik, att texten uttrycker kritik mot ett samhälle eller att innehållet går emot religiösa uppfattningar.



#dödssynden #harperlee #attdödaenhärmtrast #svenskapen #bannedbooksweek #bannedBooksWeekSverige

#roslagensbokhandel #kulturtorget #platsendärsamtalförs  #jagläser 



Vill du ha bokhandelns nyhetsbrev, 

så ge mig din mailadress  :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...