torsdag 19 oktober 2023

2/11-23. Våga fråga - äldre.

 

Förmågan att uttrycka hur man mår och känner är en viktig skyddsfaktor i livet. Det gäller både barn och vuxna. Det är ofta också viktigt att man våga och vill prata med andra om sina besvär. Det kan hjälpa långt om någon frågar, och står kvar och lyssnar. Kanske är det du, som är hel och frisk, som kan vara den som gör skillnad i en medmänniskas liv? Kanske är det du, som står kvar och lyssnar - lyssnar aktivt och ber personen berätta. Kan man lyssna utan fördömanden, utan ironi och utan att ge råd? Ja, kanske är det just det som är tricket, som ger lite mer ork till personen, att hen ses och blir lyssnad på? 

Suicide Zero bjuder in till en digital Våga-fråga-äldre-föreläsning, där samtalet kretsar kring hur vi kan samtala med den som behöver stöd. Vi lyssnar tillsammans och fortsätter samtalet hos oss, Vi möts fysiskt i centrala Norrtälje.

Tid: torsdag den 2/11 kl. 1745-20.15.

Plats: bokhandeln vid Kulturtorget, Norrtälje

Vad: Vi deltar i ett digitalt möte tillsammans och fortsätter samtalet efter det digitala mötets slut.

Vem: Vuxna som vill prata om hur vi tänker kring suicid, hur vi möter vuxna, varandra, för stöd och välmående i livet. Syftet med Våga fråga Äldre är att ge dig grundläggande kunskap om vad du kan göra om du misstänker att någon i din närhet har det tufft och har tankar på att ta sitt liv. Föreläsningen och samtalet vänder sig till dig som är 18 år och uppåt. 

Innehåll

  • Kort om Suicide Zero
  • Aktuell fakta om självmord i siffror - vad säger statistiken?
  • Utmana gamla sanningar och myter - ta del av uppdaterad kunskap för att minska stigma och öppna upp för samtal
  • Åldrandets utmaningar
  • Vilka varningstecken ska man vara extra uppmärksam på?
  • Praktiska råd och hur man får till ett bra samtal med någon som inte mår bra
  • Våga fråga - så kan du fråga om självmordstankar
  • Förmedla hopp och lotsa rätt

      Föreläsare: Elisabeth Blomberg, förläsare Suicide Zero

      Föranmälan: till bokhandeln senast 1/11-23 kl. 12.00.

      Kaffe & te, mackor och sån´t i bokhandeln? Ja, jag ordnar fika, så swisha gärna 99 kr - swish 123 075 37 15 - till täckande av de krassa kostnaderna som uppkommer runt ett evenemang, som t ex kaffe/te, tilltugg, marknadsföring, utskrifter, datorstöd, el, fika, förbrukningsmaterial, städ, tid, tid, tid, mm.  Skriv aktivitetens datum i kommentarsfältet när du swishar. (Bok om 1) beroenden eller 2) ätstörningar, anhörigsituation & psykisk ohälsa ingår också i avgiften. Swish 1230753715 går till bokhandeln, som omgående vidarebefordrar hela beloppet till den ideella föreningen Mångfald Tillsammans som arrangerar mötet.)

      Tillsammans är bättre än själv.  

      Välkommen till Kulturtorget, platsen där samtal förs

      Varmt välkommen!

      Anette Grinde

      Arrangör; Mångfald Tillsammans 

      Tfn 0708905731, info@roslagensbokhandel.se








      Inga kommentarer:

      Skicka en kommentar

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...