Jag är en människa
kvinnor i fängelse
Annica Carlsson Bergdahl
Här kommer 14 kvinnor mellan 23 och 61 år till tals: de sitter respektive har suttit i fängelse kortare eller längre tid, dömda för bland annat stölder och missbruksrelaterade brott. De har djupintervjuats av Annica Carlsson Bergdahl.
Vad gör det med en människa att vara frihetsberövad under lång tid? Att vara skild från sina barn, vänner och familj? Att inte kunna gå och komma som man vill. Skammen över att ha sårat, skadat, misshandlat, förstört eller till och med mördat.
Kvinnorna ställer sig frågan varför det gick snett i livet. Hur är det att vara mamma och fängslad? Hur hanterar de sin ilska, uppgivenhet och skuld? Hur går tankarna om brott och straff? Vilka drömmar kan man ha? Och hur ser framtiden ut?
För en kvinna är straffet mer stigmatiserande än för en man. De fängelsedömda kvinnorna är en marginaliserad grupp, vars röster sällan hörs. Ofta har de låg utbildning och tillhör en socioekonomiskt svag grupp i samhället. Nyanser ifråga om fängslade och kriminella saknas ofta i samhällsdebatten. Ropen på hårdare straff är återkommande. I de avskalade intervjuerna berättas dessa kvinnors livshistorier utan filter.
Ovanstående är förlagets beskrivning av boken. Jag ber att få återkomma till den här boken inom kort. Den skapar många tankar i mig redan nu.
Är man en människa när man inte har ett namn?
#jagärenmänniska
#kvinnorifängelse
#AnnicaCarlssonBergdahl
#roslagensbokhandel #Kulturtorget
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar