onsdag 18 oktober 2023

18/10-23. Rapport från ett möte. #Vimåsteprata


Anteckningar från
ett frukostmöte (18/10-23).

Vi deltog i ett digitalt samtal om demokratifrågor på onsdagsmorgonen. 

Vi frukostade tillsammans, lyssnade och deltog i samtalet. Vi måste prata var arrangör, Birger Schlaug (debattör) och Ester Laudon (Ta tillbaka framtiden) var huvudtalare och Zoe Fällbom var moderator. Deltagare var studieförbund, föreningsliv och intresserade privatpersoner. Bokhandeln och några av dess besökare -har tidigare deltagit i dessa samtal, som är en serie frukostmöten med olika ämnen och som är en bra och lätt form att lyfta frågor i. Vi lyssnar, deltar och fortsätter vår egna samtal över en enkel frukost i bokhandeln. Ibland är vi få och ibland är vi många. Det blir som det passar sig, helt enkelt. 

Idag (18/10-23) var ämnet rättvis omställning och psykisk hälsa. Det är frågor som hänger ihop och frågan utmynnar i frågor som ork, glädje, att göra saker tillsammans, vikten av stöttning och att stå för sin åsikt. Vi talar om studieförbundens roll och vad de kan göra för omställningen. I studieförbundens grundroll ligger att vara en sammanhållen plats för samtal, att bjuda in och skapa förutsättningar för möten - för att bilda oss som folk, för att skapa möten och för att samtala. Ja, för att lära oss nya saker helt enkelt, förstå hur vårt samhälle fungerar och ter sig.

Ester Laudon talar om glädjen att arbeta, att vara aktivist - att den är viktig. Om vi inte orkar, har stöd omkring oss, så saknas förutsättningar för aktivism som är en nödvändig del av demokratin. Just glädjen, samtalet och människor i gemenskap av viktiga delar för mänskligheten. Den måste finnas för att något alls ska bli gjort. 

Gemenskap är allas livsnäring. 

Jag tackar för ett mycket gott samtal, som återigen bekräftar det viktiga i demokratisamtalen, aktivismens existens och människor som tror och vill ha, skapa, behålla en hoppfull framtid för kommande generationer. Jag tackar #vimåsteprata som arrangerar dessa frukostsamtal - enkelt, tillgängligt och viktigt. 

A..


Länkar; 

* Vi måste prata har fler föreläsningar framöver. Håll koll, delta där du vill. 
* Artikel om att ha en supportergrupp omkring sig hittar du här
* Frukostmötet 18/10-23 hittar du här.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...