onsdag 18 oktober 2023

17/10-23. Rapport från ett möte. (Mats Söderlund)




Bokhandeln bjöd in till ett författarprat på biblioteket, i samarbete med Naturskyddsföreningen i Roslagen. Mats Söderlund är poet, har skrivit essäer och utopiska ungdomsromaner. Senast bokpublicerat - utgivet 2023 - är Härlig är jorden - om fjällen, vädret och allt som som ännu inte gått förlorat - och en diktsamling; Eskatos, tystnaden tillhör inte oss som hänger ihop med Härlig är jorden. Läs dem tillsammans, säger Mats Söderlund, som var här för att tala om just dessa böcker. 

Han berättade om sin glädje och kärlek, liksom också för sin oro för naturen och klimatet. Han talade om hur han talat med människor om väderförändringarna istället för att tala om klimatet, för att därigenom se det som forskarna säger. Klimatprat blir ofta infekterat, människors vardag och det som de upptäcker är lättare. Det visar sig ändå peka i samma riktning. Människorna i bygden säger samma sak som forskarna, men de använder helt andra ord. Statistiken möter det konkreta och människorna berättar om sina livsförutsättningar. 

Mats talade med lågmäldhet och värme, läste poesi och texter med ett orubbligt lugn och med påtalade att det var dags att visa ilska. Det är inte för sent, det finns resurser för att rädda jorden för kommande generationer men det är hög tid nu. Han uppmanade oss alla att gå till politikerna och beslutsfattarna för att få dem att se att de kommer att avsättas, förlora sitt livsbröd och sina riksdagsplatser, om de inte fattar alla de beslut som nu krävs för att rädda det som räddas kan. Var och en kan påverka vår omvärld, göra skillnad - skriva, tala, ropa, vara informativa aktivister, stötta, formulera och illustrera. 

Det var ett vackert möte. Jag tänker att det också genererade nya tankar, med både glädje och ilska, där nya möten krävs för förståelse och göranden. Vi är inte klara nu. Naturskyddsföreningen talade om den stundande klimatveckan, där t ex en politikerdebatt ingår. Kalle Güttler uppmanade oss att delta i det  kommande samtalet, ställa frågor och höra hur de lokala politikerna tänker om vårt - kommunens - klimatavtryck och hur vi gör för att påverka våra åtaganden i positiv riktning. 

Jag bugar och tackar för mötet med Mats Söderlund. Jag tackar också Naturskyddsföreningen i Roslagen och Norrtälje bibliotek för era respektive insatser som medarrangörer. Tack. 

Nu är tid för att läsa Härlig är jorden och Eskatos - för att se och reflektera över vad vi - mänskligheten - har gjort med jorden och vad vi - enskilda (ilskna, frustrerade och taggade) människor kan och måste göra åt saken. 

Tack, ni alla (ett 70-tal) som deltog. Tack, ni alla som köper den fysiska boken i er lokala bokhandel (eller på författarpratsevent arrangerade av bokhandeln). Tack, ni alla som funderar, samtalar och gör. 

A.. 





#härligärjorden #weylerförlag #matssöderlund #eskatos #roslagensbokhandel #svenskaakademien #mångfaldtillsammans #kulturtorget 












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...