söndag 10 december 2023

Tystad. Svenska PEN.

 


 

I kampanjen Tystad lyfter Svenska PEN ett antal fall av fängslade författare, skribenter, poeter och översättare. Hösten 2023 fokuserar kampanjen på situationen i Iran och de fall som lyfts är Narges MohammadiSepideh Gholian, paret Keyvan Mohtadi och Anisha Asadollahi samt Mahvash Sabet

Texter från Svenska PEN.


MAHVASH SABET


Mahvash Sabet är poet och författare. Hon greps i juli 2022 och dömdes några månader senare till tio års fängelse efter en grovt bristfällig rättegång som bara varade i en timme och där hon nekades juridiskt biträde. Sabet har tidigare avtjänat ett nio år långt fängelsestraff och sitter nu fängslad i Evinfängelset i Teheran där hon enligt uppgift ofta sätts i isoleringscell och nekas både kontakt med sin familj och tillgång till medicinsk vård. I augusti 2022 ska båda hennes knäskålar ha krossats under ett förhör.

Mahvash Sabet, som tillhör bahai-religionen, började sin yrkeskarriär som lärare och arbetade som rektor på flera skolor. Efter den iranska revolutionen 1979 avskedades Sabet från sitt arbete och tilläts inte längre arbeta inom offentlig utbildning, liksom tusentals andra iranska bahaier. Bahai är Irans största minoritetsreligion och dess bekännare förföljs, trakasseras, fängslas och avrättas av den iranska staten.

När Sabet greps för första gången i mars 2008 dömdes hon till tjugo års fängelse, som sedan blev tio år, för ”spioneri” och ”spridande av propaganda mot staten”. Hon började skriva poesi i fängelset, och en samling av hennes fängelsedikter översattes till engelska och publicerades 2013. Sabet belönades 2017 med Engelska PEN:s Pinter-pris ”Writer of Courage”.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...