fredag 22 december 2023

De första : kvinnorna som spräckte glastaket. Monica Green och Anna Nyberg


 Vilka är de, kvinnorna som krossat glastak i modern tid? Vad har de för drivkrafter, när har de blivit motarbetade och vad har de fått försaka på vägen? Sveriges första kvinnliga statsminister Magdalena Andersson är en av de kvinnor vi får följa på vägen till makten.  Även kvinnliga föregångare inom andra partier delar sina erfarenheter om hopp och förtvivlan under tiden som partiledare. 

I boken medverkar också Sveriges första kvinnliga ärkebiskop Antje Jackelén, Christina Jutterström som var banbrytande inom svensk media, fotbollsikonen Pia Sundhage och ytterligare ett 20-tal kvinnor som varit den första inom sitt område. De olika intervjuerna kommenteras av genusforskaren Gunnel Karlsson.

Världen består av fantastiska människor som har gått före, som givit och ger oss möjligheter att växa. När någon går före, visar vägen, lyfter det andra också. Det kan röra sig om vilket område som helst och i den här boken finns det flera kvinnor som berättar om sin resa och vad som hänt. Det är relativt korta berättelser, intervjuer, om människor som spelar och spelat roll för många andra. Läs långsamt, fundera över deras färd och vad det gör för dig. För visst gör de, visst har de gjort och gör skillnad! 

Jag vill säga tack till den som gör och jag vill säga tack till den som berättar om de som gör. Det är av vikt och ger kommande generationer insikter och möjligheter för framtiden. 

Kanske passar den i händerna på den som inspireras av andras steg. Kanske hos en ung vuxen eller hos den som behöver se att vad som helst är möjligt. 

Läs, bara läs! 

Tack. 


#antjejackelen #christinajutterström #piasundhage #magdalenaandersson 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...