fredag 1 december 2023

30/11-23. Rapport från ett samtal om bedrägerier.


Vi behöver hjälpa varandra att hitta rätt information, att se vad som är rätt och fel.

Vi samtalade med Beata Hansson, författare till boken Drömmen om Tom Walter : om romansbedrägerier, skam och längtan efter kärlek, och med Olle Pallin Cox från Brottsofferjouren (BOJ).

Beata Hansson och Anna har skrivit boken Drömmen om Tom Walter som inte bara är en bok om romansbedrägerier över nätet. Den är också en bok om oss människor. Varför blir vissa av oss bedragna, inte bara på känslor utan på allt vi äger och har? Beata Hansson berättar om några av de samtal hon har fört med människor under skrivandet av boken, t ex forskare som vet vad som händer i kroppen när någon blir sedd och förälskad, polisen, drabbade, anhöriga och banken. Hon har intervjuat människor för att fånga en bild av företeelserna som är en mycket lukrativ bransch för den som lyckas, att lura människor som har ett känslomässigt fönster öppet. Även den kunnige, kloke och eftertänksamme kan drabbas. De som står utanför, vid sidan om, kan förundrat betrakta det som sker, inte förstå och därför inte heller se hur lätt ett feltänk kan leda till förödande konsekvenser. Den som drabbas kan sägas vara mitt i en förälskelse eller i en ekonomisk transaktion som hen tror ska bli mer givande. En förälskelse gör oss, som bekant, otillräkneliga.

Om det vi skäms över är svårt att berätta.

Olle Pallin Cox från Brottsofferjouren berättar kunnigt och tydligt om kunskapsområdet, vad de ser och hur de ser möjligheter till förbättring. Beata Hansson och OIle Pallin Cox var ett mycket bra samtalsteam tillsammans, gav olika ingångar för sin kunskap som resulterar i samma resultat. Samhället måste fånga frågorna.

Brottsofferjouren och andra organisationer arbetar just nu t ex för att bankerna ska ta ett större ansvar för undvikande av bedrägerier. Det handlar om att bredda ansvaret, lagstiftningsmässigt, utan att banker eller andra drabbas. Det handlar t ex om banksystem (fördröjningar, varningar, förvalda förslag), det handlar om vad banken ser (och därmed kan varna om eller stoppa) och vad banken får säga eller kontrollera mellan banker (sekretess). Dubbelkommando hos banken, för barn eller föräldrar kan vara en lösning för några, alltså en bekräftelse på att överföringen kan göras. Det kan skapa eftertänksamhet och uppmärksamma frågor som behöver ställas.

Beata Hansson lyfter också frågan om omgivningens ansvar, vår allas skyldighet att se efter varandra, Föräldrar, barn, mor/farfäldrar, äldre utan närboende anhöriga, vänner och bekanta drabbas av försök till bedrägerier eller penningtvätt. Det handlar om information, att nå människor där de är och att få oss/varandra att vara försiktiga, men det handlar också om att ständigt tala om frågorna. Samtal om känslor, det som drabbat oss (kärleken!), det vi funderar över eller utsatts för behöver lyftas upp i ljuset för att kunna begrundas. Våra egna (tysta) svar, i vår egen ofullkomliga hjärna, räcker inte alltid till - vi behöver möta andras tankar för att se hur vi ska eller kan tänka i de frågor och händelser som drabbar oss.

Olle Pallin Cox berättar om samlad information på hemsidor, t ex hos Brottsofferjouren. Beata Hansson påpekar: det som låter för bra för att vara sant är oftast inte sant.

Det finns hjälp och information om att se och förstå samtidens alla märkliga mönster och varningar, men var och en måste ta sig dit och också se att det gäller dem (eller någon i sin närhet). Vi behöver hjälpa varandra att hitta rätt information, att se vad som är rätt och fel.

Jag tackar Olle Pallin Cox (Brottsofferjouren) och Beata Hansson (författare) för det viktiga samtalet. Jag tackar besökarna som tog sig till bokhandeln och bidrog med viktiga inspel i samtalet.

Tack.

Boken Drömmen om Tom Walter finns hos mig i bokhandeln. Varmt välkommen till butiken för ditt exemplar - för kunskap och möten med ämnen som behöver dryftas av många. 

Anette Grinde
Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...