lördag 2 december 2023

Tystad. Svenska PEN.

 I kampanjen Tystad lyfter Svenska PEN ett antal fall av fängslade författare, skribenter, poeter och översättare. Hösten 2023 fokuserar kampanjen på situationen i Iran och de fall som lyfts är Narges Mohammadi, Sepideh Gholian, paret Keyvan Mohtadi och Anisha Asadollahi samt Mahvash Sabet.



SITUATIONEN I IRAN

Sedan upproret i september 2022 i uppemot 160 städer i Iran, och efter den islamiska moralpolisens mord på Jîna (Mahsa) Amini, har Iran antagit en ny självbild. Det finns hopp om en framtid utan tyranni och den islamiska auktoriteten. Men i samband med att motståndet stärkts mellan olika sociala skikt har regimens förtryck ökat i våld och intensitet. Enligt HRANA (Human Rights Activists News Agency) har regimen hittills dödat över 500 personer, bland dem 70 barn. Regimen har också arresterat runt 20 000 personer och utdömt 15 000 månaders fängelsestraff totalt. Domstolarna har utfärdat många dödsdomar och flera har verkställts – i syfte att sprida rädsla och tysta oppositionen.

Förutom denna kollektiva bestraffning är den specifika situationen för författare, journalister, konstnärer och andra kulturarbetare katastrofal. Mellan 70 och 100 journalister och författare har gripits och dömts till fängelsestraff på upp till 18 år. De som frigivits har hamnat i en gisslansituation, där de är tystade på grund av den enorma borgenssumman de tvingats betala för sin villkorliga frihet.

Anklagelserna är desamma som alltid: att arbeta med eller för utländska intressen, att samarbeta och agera mot nationell säkerhet, sprida propaganda mot det styrande systemet, uppmana till våld, samarbeta med fienden, fienden, det vill säga USA, sprida synd och korruption på jorden samt förtala ledaren.

Att förtrycka författare är inte en ny företeelse i Iran. Den islamiska republiken är en stark motståndare till yttrandefriheten. Kampen för yttrandefrihet och rätten till information har därför varit mycket kostsam för de iranska författarna. Endast två år efter den iranska revolutionen 1979 arresterade och avrättade regimen Saeed Soltanpour, medlem i det iranska författarförbundet. Detta inledde decennier av förtryck och spred en kvävande censur över hela landet.

Och så har det fortsatt. Alla som protesterar mot den politiska ledningen och censuren kan räkna med att straffas på olika sätt. Trakasserier, lemlästning med gummikulor, arresteringar, fängelse och dödsstraff väntar dem som höjer rösten. Samtidigt som regimens våldsamma förtryck ökar, växer den globala tystnaden.

Våld och tyranni i Iran måste upphöra. Vi står i solidaritet med varje författare, journalist och människa som lyfter frågor om mänskliga rättigheter och dem som riskerar sin frihet och sina liv i kampen för yttrandefrihet.

Texter från Svenska PEN.





#svenskapen #yttrandefrihet #frijournalistik #demokrati  #yttrandefrihet

#roslagensbokhandel #kulturtorget #platsendärsamtalförs  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...