onsdag 13 december 2023

Demokratiska samtal; hotet mot demokratin - en debatt!



Det är alldeles fantastiskt med barnen som skrattande eller allvarsamt berättar om sin läsning. De har en tendens att låta sin fantasi dra iväg på nya äventyr. Det är ok, förstås. Man kan bära med sig de nya berättelserna och låta dessa prägla oss i dagen. Det ger skratt och njutning, glädje för dagen! Berättarprojektet är roligt, barnen är stjärnor i livet. 

I våra samtal uppkommer alltid tankar kring hur och varför, hur vi talar med varandra och varför det blir si eller så. Jag strävar efter de bästa samtalen, där människor kommer till tals och där man lyssnar på varandra, inte bara väntar på sin tur. Att lyssna för att förstå är en nyckel för goda samtal. Det vill vi använda i allt vi gör. Vi är inte alltid där, men vi försöker varje gång!



Jag tänkte lyfta ämnet
Hotet mot demokratin
i ett samtal i butiken
  - och då föra samtalet som en debatt. (Är det ett avsteg från mina principer, tro?)  Ja, nej, vi ska lyssna, men ändå hitta argument för sin egen riktning. Ämnet finns bland samtalskorten Vi måste prata om demokratin - och där också med förslag om vilka hoten är. Det finns förstås fler. #Vimåsteprata är en folkbildningsgemensam satsning för en stark demokrati i hela Sverige. Samtalskorten kan användas för att bilda sig, dela tankar och perspektiv och öva sig i att samtala i demokratisk anda. Du hittar dem på https://www.vimasteprata.org/samtalskort  Jag vill arrangera samtal på dessa teman för att jag tycker att vår demokrati är viktig - att ha och att värna. Tycker du att demokratin är viktig? Vill du vara med och fundera kring denna fråga?  I januari 2024 - håll utkik efter ett datum. Snart är det på plats! Välkommen, ska du vara! 


Det har precis nu (december 2023) kommit ut en bok som heter; Bli och vara samtalstrygg av Gunilla von Perner. Det där att samtala med varandra, hitta rätt spår där vi håller oss till ämnet, inte driver iväg, inte avbryter men också får komma till tals - det är hela tiden beroende av deltagarna i gruppen, av samtalsklimatet och vad vi - tillsammans - gör det till. En hård och hatisk debatt är något annat än ett lyssnande samtal. Jag tänkte att vi framåt vårkanten, mars, april, maj eller så, ska tala om hur vi samtalar. Bli och vara samtalstrygg kan då gärna ligga till grund för det samtalet. Vill du vara med? Datum kommer inom kort. 










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...