måndag 18 december 2023

23/1-24. Författarsamtal! Inbjudan till ett samtal om att visa andras konst!

 


Föranmälan görs i Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje. 

Vänligen observera att köp av boken eller swish av 99 kr gäller som entré till aktiviteten. 




Vem talar vi med
? Agneta Bergqvist, författare till boken Att visa andras konst.

När? Tisdag 23 januari 2024, kl 1800-1930.

Vad. Författarbesök! Samtal med författare Agneta Bergqvist om att visa konst. Agneta inleder (20-25 minuter) och därefter övergår vi till att samtala om frågor som t ex Hur ser du på konst? Vad är viktigt? Vilka är dina frågor om konstens väl? 

För vem. För dig som är intresserad av konst. För dig som undrar över konst. För dig som kan konst. För dig som vill veta hur (du själv och) andra tänker kring konsten och dess visande för oss och varandra. Hur kan vi tänka om konsten i det offentliga rummet? 

Kostnad; Köp en (valfri) bok under kvällen (eller köp Att visa andras konst, dessförinnan)! Begränsat antal platser. 

Obs! Kostnaden för deltagande i evenemanget är köpet av boken i den här bokhandeln, i anslutning till eller innan evenemanget.


Om du vill komma till samtalet och inte köpt boken i den här bokhandeln, eller inte vill ha boken för att du har lånat den av någon eller delat med annan - ber jag dig swisha 99 kr till swishnr 123 075 3715 (bokhandeln) för deltagandet. Skriv samtalsdatum i meddelanderaden.


Plats. Roslagens bokhandel vid Lilla Torget i Norrtälje.

Föranmälan till tfn 0708905731 - mejl till info@roslagensbokhandel.se (begränsat antal platser).

Arrangör; Mångfald Tillsammans (ideell förening) i samarbete med Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje och Sensus Studieförbund.


  • Vilken roll spelar konsten i människors liv? 
  • Vem bestämmer vad som är bra konst?
  • Eller, vem bestämmer vad som är konst?
  • Tycker du och jag lika om konst?
  • Vad händer om konsten - konst - inte visas? När vi inte hittar sammanhang att betrakta konsten, beröras, bli förbannade eller njuta? 
  • Hur viktigt är det kreativa - ord, bild, film, teater, konst - för människan? För dig och för mig? 
  • Vem ansvarar för att det finns forum att betrakta konsten? Vem avgör vad, var och när? 
  • Ja, låt oss tala om saken!


Agneta Bergqvist - har skrivit boken; Att visa andras konst.

Det gäller inte bara att skapa konst man måste visa den också, yttrade en gång konstkännaren och tv-producenten Bengt Lagerkvist. Dessa ord är högst relevanta också för den legendariska Arvika­bon Per Inge Fridlund (f. 1936), en självbildad konstkännare, konstälskare och museiman, tillika en dominerande kraft bakom det välkända Rackstadmuseet i sin hemstad. 


Här tecknas initierat hans ovanliga livsbana och livsverk; ett viktigt uttryck för en makalös och mer än hundra år gammal rörelse av konstutövare i denna västliga del av Värmland. Det handlar om skickliga konsthantverkare som begav sig ut på resa i Sverige och Europa och blev skulptörer och målare, som Christian Eriksson och hans bröder och barn. Det handlar även om konstnärer som lockades att bosätta sig i trakterna. 


Gustaf Fjæstad och hans hustru, textil­konstnären Maja Fjaestad, flyttade hit och blev framgångsrika. Efter hand samlades fler och fler inflyttade konstnärer, men även de som redan bodde här lockades att slå sig in på den konstnärliga banan. Gamla keramikverkstäder blev till konstateljéer. Döttrar och söner i nästa generation valde också konstnärsyrket och efter studier på till exempel Valand återvände de till hemtrakterna, som bröderna Jörgen och Olle Zetterquist. I denna gynnsamma jordmån växte Per Inge Fridlund upp. Han hade inte råd att fortsätta studierna efter den obligatoriska skolan, men genom sitt intresse och sin nyfikenhet blev han en enastående skicklig konstkännare, vän med konstkritikern och Svenska akademiledamoten Ulf Linde. Allt hänger samman. 


Detta är en handgriplig konsthistoria om en svensk motsvarighet till Skagenmålarna. Rikligt illustrerad. 






#attvisaandraskonst #agnetabergqvist #roslagensbokhandel #platsendärsamtalförs #kulturtorget #carlssonbokförlag #sensusstudieförbund #folkbildning 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...