fredag 22 september 2023

Tung metall. Nils Håkanson.


 "Det var en gång tre bröder, och den äldste gick ut i världen och  kom tillbaka med en underbar hemlighet. Han var som förhäxad av den och ville först inte dela med sig av den till de yngre  bröderna. Men de spanade på honom, de smög och de tjuvlyssnade, och snart var de lika förtrollade av hemligheten som han."

I Nils Håkansons ovanliga uppväxtskildring är det hårdrocken som förändrar allt och öppnar världen. Snart kommer annat efter: serietidningar, rollspel, skräckfilmer. Bit för bit växer en ny kultur fram och ersätter en annan. Tung metall utvecklar sig till en personlig skildring av de stora förändringar som Sverige genomgått de senaste femtio åren, men också till ett hängivet försvar för den unga människan som ger sig ut i världen med öppna ögon.

Nils HåkansonDolda gudar belönades med Augustpriset för bästa fackbok 2021. Bland hans romaner märks den språkekvilibristiska dystopin Ödmården, som sommaren 2023 utkommer i nyutgåva på Nirstedt/litteratur. Håkanson är också verksam som översättare.

(Utgiven 21/9-23.) 


Vad tänker vi om Tung metall? Nils Håkanson är en spännande författare och föreläsare, vi lyssnade till hans kunskap under Norrtälje litteraturfestival 2022 där han talade om Dolda gudar och sin roll som översättare. 

Hur har han hittat in i den här berättelsen? Passar den i våra bokcirklar, för samtal och funderingar kring text och uppväxt. Har vi haft en övervikt av kvinnliga författare och kanske då också berättelser ur ett kvinnligt perspektiv på sistone? Blir det så för att vi har mest kvinnor i cirklarna? Krävs det manlig närvaro för att vi ska trilla över i manliga författare, berättelser om män och för att kunna se och förstå deras vinklar på tid och händelser? Ska jag tänka på ett annat sätt i en grupp där det finns män som deltagare i jämförelse med en grupp där bara kvinnor deltar? 

Vill du vara med i en bokcirkel hos oss? Hör av dig till bokhandeln, så hittar vi en plats. Mer information om bokcirklarna hittar du här.

A..


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...