onsdag 13 september 2023

Bristen på ljus. Nino Haratischwili.


 I slutet av 80-talet, alldeles innan Sovjetunionen ska falla sönder, lär fyra flickor känna varandra på en bakgård i Tbilisis gamla stad. Längs fuktiga väggar och igenvuxna träbalkonger inleds en vänskap mellan den frihetstörstande Dina, den begåvade Ira, den romantiska Nene brorsdotter till en av stadens mäktigaste kriminella och Keto, romanens berättare.

Den första stora kärleken, de ständiga strömavbrotten, det exploderande våldet på gatorna, heroinet som forsar in i Tbilisi och landets splittring i kölvattnet av ett inbördeskrig allt står deras vänskap pall. Tills ett oförlåtligt svek och en tragisk död sliter dem isär.

Först 2019, med anledning av en stor fotoutställning i Bryssel, träffas kvinnorna på nytt. Utställningen visar bilder från deras lands historia och mötet tvingar dem att lyfta på ridån till det förflutna och själva avgöra vad som är möjligt att förlåta, och vad som inte är det.

Nino Haratischwilis nya roman Bristen på ljus är en berättelse om det moderna Georgiens kaotiska födelse, om staden Tbilisi och dess folk. En storslagen och drabbande berättelse som kastar långa skuggor in i vår egen samtid.

"Nino Haratischwili är en av sin generations viktigaste författare", säger Die Zeit.

Nino Haratischwili har kallats den tyska samtidslitteraturens superstar. Hon är född i Georgien 1983 men bor i Tyskland och skriver på tyska. För romanen Det åttonde livet (Till Brilka) nominerades hon bland annat till Internationella Bookerpriset.

Bristen på ljus är översatt till svenska av Ebba Högström. Boken är utgiven på svenska 2023.


Författare: Haratischwili, Nino

Översättare: Högström, Ebba


Boken läggs på bokvalsbordet för bokcirklarna, 

alltså läggs fram som valbart förslag för bokcirklarna i bokhandeln..

Här hittar du mer information om bokcirklarna.


Nino Haratischwili, född 8 juni 1983 i Tbilisi i Georgien är en tysk-georgisk författare och teaterdirektör.

Haratischwili växte upp i Tbilisi där hon gick i en tyskspråkig skola. I början av 1990-talet flyttade hon med sin mor till Tyskland för att undvika turbulensen i hemlandet efter Sovjetunionens sönderfall. Familjen återvände till Georgien efter två år, men Haratischwili reste tillbaka till Tyskland för att gå på teaterskola i Hamburg där hon fortfarande bor. Hon blev teaterdirektör och skrev flera pjäser innan hon debuterade som författare med boken Juja år 2010. Hennes internationella genombrott kom år 2014 med släktkrönikan Det åttonde livet (Till Brilka) (Das achte Leben (Für Brilka)), som utkom på svenska år 2021.

År 2019 tilldelades hon Schiller-Gedächtnispreis för sitt författarskap.

Bibliografi

 • 2010 – Juja, Verbrecher-Verlag, 
 • 2011 – Mein sanfter Zwilling, Frankfurter Verlagsanstalt,
 • 2014 – Das achte Leben (Für Brilka), Frankfurter Verlagsanstalt,.
  • 2019 – The Eighth Life (For Brilka), översatt till engelska av Charlotte Collins och Ruth Martin
  • 2020 – L'ottava vita (per Brilka), 
  • 2021 – Det åttonde livet (Till Brilka), översatt till svenska av Ebba Högström, 
 • 2018 – Die Katze und der General, Frankfurter Verlagsanstalt, 
 • 2022. Das Mangelnde Licht
  • 2023. Bristen på ljus, översatt till svenska av Ebba Högström


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...