torsdag 9 december 2021

Tack för en finfin föreläsning.


Skoj! 

Onsdag den 8/12-21 ordnades en föreläsning i Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje. Stolarna dukades upp med avstånd, den som visade någon form av sjukdomssymtom stannade hemma. Vi var friska och höll god distans. Jag vill tro att vi skötte oss väl. 

Omi Söderblom berättade om Staffan Söderblom, som var diplomat och bland annat inblandad i sökandet efter Raoul Wallenberg. Omi Söderblom har dykt i brev, handlingar, böcker, artiklar, med mera och hittat nytt för en berättelse om det som hänt. Hon har haft sikte på att se Staffan Söderblom, inte Raoul Wallenberg. 

Varje författare måste göra sina avgränsningar, här är det Staffan som beskrivs. Varje person och händelse som beskrivs och bedöms måste också göras utifrån det som fanns då. Den tid, de människor och omständigheter som rådde, vem man hade att göra med och så vidare. Vi kan inte bedöma utifrån den tid som råder idag eller hur vi tycker nu att någon skulle ha gjort. Söderblom och Wallenberg var en produkt av sin tid, av sina egenskaper och av sin plats. Ur det kan en situation, en händelse eller en räcka av händelser tolkas och förstås. 

Ja, hur tolkar vi historien? Vad hände egentligen? Vem ska vara syndabock gällande Raoul Wallenberg? Måste det finnas en syndabok, när det är många och mycket som påverkar en händelse? Hur såg spåren egentligen ut? Vem kan göra annorlunda? Vad visste han då, med den tidens information och ledare vid makten? 

Det här handlar om Staffan Söderblom. Vem var han och vad var det egentligen som hände? 

Omi har också skrivit en bok om Helge Söderblom, om hur det är att leva i skuggan av Nathan Söderblom. Den har fått många goda ord om sig. Jag tror också mycket gott om den nya. Läs, berätta vad du lärt dig! 

Tack, för en finfin föreläsning. Tack! 

Böckerna av Omi Söderblom finns i Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje. Såklart. 

Tack, Omi. Tack, ni som kom. Tack, för allt fantastiskt som går att ordna på den här platsen.

Om du vill att bokhandeln ska finnas kvar, så är det där du måste handla dina böcker. 

Välkommen till bokhandeln idag!

Anette Grinde
Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje 
Tfn 0708 905 731 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...