söndag 19 december 2021

Harlem Shuffle - Colson Whitehead.


Harlem Shuffle - Colson Whitehead. 

För kunderna och grannarna på 125:e gatan är Carney en hederlig möbelförsäljare, som gör sitt bästa för att försörja sig själv och sin familj. Han och hans fru Elizabeth väntar sitt andra barn, och om hennes uppåtsträvande föräldrar inte gillar honom eller deras trånga lägenhet bredvid tunnelbanespåren, känns det ändå hemma. Men få människor känner till Carneys släktband till det skumma övre Manhattan, och att hans normala fasad har mer än ett fåtal sprickor. Sprickor som blir hela tiden blir större.

Harlem Shuffle är en genialt konstruerad berättelse som utspelar sig i det tidiga 1960-talets Harlem. Det är en familjehistoria maskerad som deckare, men också en samhällsroman om rasism och makt, och i sista hand ett kärleksbrev till Harlem.

Colson Whitehead är amerikan. För romanen Den underjordiska järnvägen (2016) tilldelades han National Book Award 2016 och Pulitzerpriset för skönlitteratur 2017. År 2019 kom romanen The Nickel Boys (översatt till svenska samma år under titeln Nickelpojkarna) som är en beskrivning av rasism och övergrepp på en skola i Florida. Han tilldelades Pulitzerpriset för skönlitteratur 2020 för Nickelpojkarna. Han är sålunda väl prisad för sina romaner. 

Vi har tidigare läst Nickelpojkarna i våra bokcirklar. Den handlar om unga amerikanska färgade mäns livsförutsättningar. Kanske var det under 1970/1980-talet, eller därikring. Rätt nyss, men inte riktigt nu. Oavsett tid är det fasansfullt när människor döms till elände bara för att de har en viss hudfärg eller kommer från ett visst område. En högst läsvärd bok. Jag har ännu ett frågetecken kvar efter den boken; vad hette restaurangen han ville ha? Vem drev den sen? 

I Harlem Shuffle skriver Whitehead om New York och Harlem. Han skriver om Carney, som försöker vara en hederlig man, men slirar in i brottsligheten. Kanske ser han inte gränserna, kanske kan han inte hålla sig därifrån för att omständigheterna tvingar honom dit? Kanske är det hans familjehistoria som gör det? Eller är det färgen som tvingar honom? 

Oavsett vad, så är han där. Han gör sitt bästa för att försöka hålla sig på rätt sida om rätthetens råmärken, men gränsen flyttas. Han tiger för sin hustru, för hon verkar inte veta. Eller, kan man undgå att veta vad som pågår när man är hustru till någon? 

Hur ser vi staden, platsen? Hur kan du beskriva den? Whitehead beskriver den noga, vilka kvarter som är vad, var man kan röra sig eller inte. Han beskriver staden, livet och människorna. Hur människor påverkas av livet, inkasseringsverksamhet, hederlighet och makt. Korruption plågar och påverkar ett samhälle mycket stort;  beskyddarverksamhet, grova hot och svårigheter att bryta en inslagen väg kan vi tala om när bokcirkeln möts. Här rör frågan färgades situation ställd mot polisvåld, vita män med makt och klubbar där man håller varandra om ryggen. Hur kan man ta dig ur sina spår? Vi kan ställa det i relation till våra ungdomar, kanske i ett utsatt område som kan jämföras med Harlem? Vilken bana kan väljer de om de inte ser något hopp i det ordinarie samhället? Är det lika här, som där? 

Familjelivet. Han har hustru och barn, en god familjerelation. Han håller dem strikt utanför brottsligheten, ja, kanske också helt utanför möbelbutiken. Han håller hela sitt arbete för dig och familjelivet för dig, som två helt separata liv. Är det möjligt? Klarar du det? 

Vänskap med sin kusin. De är som bröder, de båda kusinerna. Den ene med omsorg och den andre med trubbel. De bryr sig, men har väldigt olika egenskaper och gör olika med sina liv. Omsorgen finns hela tiden i Carney, som en heder som inte ger vika. Rätt ska vara rätt. 

Rasism. Att vara färgad är att få leva med andra mått än att vara vit. Rätt till jobb, bostad, att handla med vissa leverantörer, utsatthet och tillträde till klubbar är exempel på olika spelplaner. Det är svårare för en färgad person än för en vit att få tillträde till självklara platser. De förutsättningarna är viktiga att se. Vad gör det med människor? Hur påverkar det livsval och liv? 

Polisen. Korruptionen. Makten. Hur motarbetar man maktmissbruket inom polisen och makten? Vad gör korruptionen med tilltron till ett samhälle? Hur många känner till dess existens? De ska dömas, ja, men hur påverkar det ett samhälle? Hur lång tid krävs för att få syn på hela Biden och konsekvenserna som uppkommer i en förändringsprocess? 

Hur gick det för Carney och hans familj? Hur ser hans liv ut framöver? 

Jag har ännu inte läst Den underjordiska järnvägen. Det borde jag verkligen göra.

Njut dagen som den bästa. 

Anette Grinde 



  • Författare: Whitehead, Colson
  • Översättare: Åsefeldt, Eva



Harlem Shuffle

Vi talar om rasism. En bild av Harlem. Svårigheter att ta sig ur kriminalitet. Staden. Dess historia. Tidsmarkörer. Hur vi påverkas av vad vi läser. Om vi njuter eller förfasas. Om vi kan släppa eller om berättelsen kryper innanför skinnet. Vad det gör med oss. 

Vi talade om de spår vi vandrar i, hur vi kommer loss eller inte. Vad vi är dömda till och vad vi kan påverka. Kan vi leva separata liv, delade i flera som andra inte vet om? Å ena sidan fredligt och lagligt, å andra sidan grovt och kriminellt. Utan att sidorna känner till varandra. Vad gör det med oss som människor? 

Vi talar om hopp. Eller inte. 

Colson Whitehead har tidigare skrivit Nickelpojkarna och Den underjordiska järnvägen. Den här var annorlunda, som om den var skriven av en helt annan författare. 


***

Berättelsen innehåller dels den om Carney och hans familj och vänner, men också berättelsen om tiden, platsen och situationerna, alltså om Harlem. Jag funderar över skrivprocessen för berättelsen. Det måste krävas väldigt mycket research kring stadsbilden, tiden, funderingar  kring hur det var då, vad som fanns då och vad som inte fanns. Skrivs berättelserna var för sig och sen fogas ihop, eller följer de parallellt redan från början? Hur ser skrivarhantverket ut? 


Länkar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...