måndag 13 december 2021

Samer: Ingen isolerad ö - fotograf Hans Jonsson


I Samer: Ingen isolerad ö porträtterar fotografen Hans Jonsson samer i deras viktiga miljöer och sammanhang. Bilderna är tagna med våtplåtsfotografi, en gammal fototeknik från mitten av 1800-talet.

Här möter vi några av de människor som verkar i fjällvärlden och i renskötseln; den vardag som är en naturlig och självklar del av samernas liv sedan urminnes tid. Utöver den fotografiska skildringen innehåller boken även samers egna berättelser.

Boken har texter på svenska, nordsamiska och engelska, förutom bilder oavsett språk. 

Bilderna är svartvita. De handlar om människor, liv och natur. Det handlar om tradition, familjer, levnadsätt och rennäringen. Det handlar om samerna, de som tillhör Sverige, världen och naturen. 

Jag sätter mig ner och betraktar. Jag tittar i de väderbitna ansiktena, lyssnar till vinden som drar över fjället och ser de små och stora som delar med sig av sig själva till oss. Långsamt. 

Fotografen fångar miljöerna, människorna, sysslorna och låter mig fundera över hur de har det, hur han har gjort och varför dokumentation av människors liv är viktigt. Det här är en bok att läsa i stillsamhet. En bok att låta ligga framme och återuppta igen. Det är en bok för dig som gillar Sveriges folk, världens folk och naturen. Det är en bok för dig som gillar fotografier av klass och det är en bok för dig som gillar alternativa - äldre - fotograferingstekniker. 

Jag gillar att det kommer ett flöde av böcker om och av samer. Det kan gott komma fler, men det finns några ändå. Himlabrand (från 15 år), Stöld (vuxen/roman) och Herrarna satte oss hit (historia/fakta) är exempel på fantastiska böcker som kommit de senaste åren. De har satt sina spår, varit synliga och diskuterats i mängd i den här bokhandeln. Särskilt gäller det Stöld och Herrarna satte oss hit, som vi läst i bokcirklar och därmed också samtalat om. Vi har lärt oss nytt, begrundat Sveriges historia och våra egna förhållningssätt till nu och då, till människor och till de som sagts sig har rätt förr.

Samer - ingen isolerad ö - är en bok att läsa, betrakta, njuta och begrunda. Verkligen, ja, fånga den! 

Välkommen till Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje! 

A..




#BokförlagetArena  #SamerIngenisoleradö - #fotografHansJonsson #roslagensbokhandel #välkommentillnorrtälje #kulturtorget

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...