söndag 19 december 2021

Fågelmatning – allt du behöver veta - Niklas Aronsson


Fågelmatning – allt du behöver veta
 ger dig massor med fakta om hur du kan mata vilda fåglar på ett bra och säkert sätt. Du får svar på vad de olika arterna äter och hur du bäst utformar din fågelmatning. Hur lockar du fram stenknäcken och varför är rödhakarna ständigt i luven på varandra? Förutom praktiska tips redogör boken även för vad forskningen säger om de stora mängder mat vi matar med i naturen. Påverkas fåglarna och på vilka sätt?

Fågelmatning är en folkrörelse med flera hundra tusen utövare, bara i Sverige. Vi matar fåglar på vintern, men också allt oftare året runt. Antalet produkter ämnade för fågelmatning har ökat markant på senare tid både vad gäller olika sorters mat, och varianter på fågelmatare. Här får du svar på allt du velat veta om fågelmatning i en och samma bok.


Fåglar, djur och natur står högt i kurs i många människors liv. Det finns många som sitter vid sitt köksbord och spanar på fåglarna därutanför. Ett fågelbord i trädgården är vanligt och uppskattat. De funderar vad det är för sort, hur de ska göra för att få se fler och vad som är bäst mat för de små liven. Fåglar ger upphov till glädje och oro. Hur går det för dem? 

Det finns mycket att ta hänsyn till. Mat, sjukdomar som du inte kan rå över, smittspridning vid fågelbordet och hur man bäst ordnar för fåglarna är bara några exempel på det du hittar i den här boken. Den berättar också om sommar- och vintermatning, statistik, olika arter och hur vi hindrar fåglarna från att flyga in i fönster.

Fågelmatning – allt du behöver veta av Niklas Aronsson är en vacker och matnyttig bok. Den förtjänar att hitta hem till dig som gillar djur och natur runt knuten eller strax bortom, som ser fåglarna omkring dig, undrar hur de har det och har en vilja att lära dig mer. Ja, också hem till den som vill att en vän som intresserar sig - eller kanske borde intressera sig - för fåglar och natur ska få tips på en gåva som kan skapa nyfikenhet och ny kunskap. 

Boken är lättillgänglig, innehåller vackra bilder och ter sig lämplig för en stunds läsning dag efter dag.  Ja, dag efter dag, igen och igen, för mer lärdom och för mer glädje kring fåglarnas liv. 


Vad vore vi utan fåglarna, deras kvitter och sång?
Vad vore vi utan fåglarna, dess färg och färd?
Tänk, så de flyger och far
långt bort och nära
mil efter mil
De bråkar
samarbetar
putsar och fejar
Plötsligt är de väck
kanske sitter de vid en bäck
eller letar efter en häck
Strax är de tillbaka igen
tillsammans
eller kanske var för sig
för att i nästa stund lyfta
med sina vingslag
flyga över himlen
sätta span på farorna
se när bordet är ledigt
leta rester av godsaker
njuta
var för sig 
eller tillsammans

Ett fågelbord kan vi bygga
där de lugnt kan vara

A..





#fågelmatning  #niklasaronsson  #aviumförlag #roslagensbokhandel  #norrtälje #välkommentillbokhandeln  #roslagensornitologiskaförening   



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...