tisdag 21 maj 2024

21 maj 2024. Tisdag.

21 maj 2024. Tisdag. 

Jag trodde att det var frost på gräsmattan. Det är inte möjligt, tänkte jag. 1,8 grader plus visade termometern kl 05.30, så det kanske var möjligt. Det blir varmare nätter snart, eller hur?


Jag läser Den siste teaterdirektören, berättelsen om Benny Fredriksson och förundras över människors drivkraft och liv. Det är tillfälligheter och personlig drivkraft som gör människan, säger vi ofta. Visst är det förundrande? Johan Hilton har skrivit om en man som drabbades av kärleken till teatern, lusten till kulturens olika hörn och det ostoppbara mediedrevet. I livet fanns väldigt mycket plus och framgång, varje människas liv är stort och komplicerat. Det är en biografi att begrunda.  


På mitt bord ligger också Hej då Herr Kråka av Malin Kärrbrink. Det är en barnbok som talar om död, en kråka blir sjuk, får sjukhusvård och medicin men klarar sig inte. Den är fin, tål läsning och kan vara ett fint underlag för samtal med barnen. Visst behövs samtal om döden med barnen? Törs man? 


En person i bokhandeln talade nyligen om suicid och om barnets reaktion på döden. Det är uppenbart att man måste prata klokt om döden med barnen, inte tystna och släta över, ja, också med vuxna. Det är en del av livet, omåttligt sorgligt, men ändå. Hur pratar du om döden med dig själv, barnen och andra vuxna?


Jag undrar om jag ska ordna en sorghylla, där litteratur om liv, död, sorg, suicid, funktionsfrågor och psykisk ohälsa får samsas. Var ska jag placera den, kanske vid tänkvärt-hyllan?


Imorgon (22/5-24) ska vi prata om folkdräkter, när Estunadräkten står på programmet.  Vill du vara med, så hör av dig. Vi har platser kvar. 


På torsdag (23/5-24) ska vi, i en öppen bokcirkel, tala om Bodil Jönssons bok Så fint att kunskap finns. Kanske kan vi då tala om var och ens ansvar att inte sprida gissningar och skvaller, att lägga fokus på evidensbaserad kunskap? Eller är skvaller och skitprat om andra kittet som för människor samman? 


Nästa vecka (27/5-24) kommer Dag Sebastian Ahlander och berättar om Mannerheim utifrån sin sprillans nya bok (Marskalk Mannerheim). Känns det intressant för dig, så titta in i bokhandeln med din anmälan. 


Idag är det sol. 


Välkommen till Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje.


A..




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...