torsdag 30 maj 2024

Den blomstertid nu kommer. Johan Kant.

 Det är den sista månaden i årskurs 9 för Lorena, Evin och Safia på Jordbromalmsskolan i Jordbro.

Tjejerna kämpar med att få betyg som ska räcka till för att komma in på önskat gymnasieprogram, samt med att hålla sig på god fot med områdets kriminella gäng. Och inte minst att balansera familjens förväntningar och krav mot viljan till egen frigörelse. I en värld av destruktivitet och våld i ett utanförskapsområde blomstrar de tre vännernas kärlek till varandra.

Men när Safia bevittnar en skottlossning och bestämmer sig för att gömma pistolen som förövaren tappat kommer våldet närmre tjejerna än någonsin tidigare.

Den blomstertid nu kommer är en berättelse från den svenska förorten av idag som för tankarna till filmregissörens Mathieu Kassovitz klassiska förortsskildring Medan vi faller (1995).

Med unik inblick bjuder Johan Kant på en skönlitterär bearbetning av ett perspektiv i det eskalerade gängvåldet som sällan belyses.

Den blomstertid nu kommer är en roman med spänningsinslag om frigörelse och vuxenblivande i ett område där destruktivitet och våld frodas.

JOHAN KANT har en bakgrund som lärare och rektor och arbetar idag som skolchef.

Tillsammans med Anders Gustafson är han också författare till flera deckare i den framgångsrika Singöserien.

Hans första lärarjobb var just i Jordbro och tiden där och mötena med eleverna har inspirerat honom till Den blomstertid nu kommer. Karaktärerna Lorena, Evin och Safia har verkliga förlagor vars vänskap och kraft trots dystra förutsättningar fortfarande finns i Johan Kants minne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...