söndag 26 maj 2024

Roslagens sparbanks stiftelser 2023/2024.

Roslagens sparbanks stiftelser har (2023) beviljat oss medel för projekt som rör läsande och samtalande för barn/unga. Vårt berättarprojekt har pågått under november/december 2023 och fortsatt fram till Norrtälje litteraturdagar 2024. Vi har mött barn och ungdomar i olika konstellationer, ensamma eller i en mindre grupp, för att samtala om den läsning de har gjort. 

I projektet har fler gått in för sin läsning än vad som har återvänt till oss för att berätta och samtala. Det kräver särskilt mod för att berätta, möta andra människor och hitta sin berättelse. De som har kommit har fått sin fantasi bekräftad, frågats ut kring böckerna och kunna fortsätta sin läsning i nya böcker.

Fantasibarnen, de som sprudlar av evig berättarkraft, har fått möjlighet att hitta nya historier som de kunna dela med andra. Det finns många sådana som inte har plats att berätta hemma eller i skolan, för att de inte fått rum där. Vi är glada att de fått rum och tid hos oss. 

Under Norrtälje litteraturdagar 2024 har vi ansett stiftelsen som medverkare i projekten kring barnen, trots att pengarna tog slut under 2023. 

2024 har t ex förskollärare Lina Jakobsson och författare Lise-lott Ökvist deltagit med evenemang och samtal kring sina böcker. Trots att finansieringen nu är slut kommer vi att se ringar på vattnet av varje berättelse, av varje barn som läst, av varje aktivitet och av varje bok som har uppmärksammats för barnens läslust. Föreningen Mångfald Tillsammans kommer att fortsätta att arrangera, t ex tillsammans med Lise-lott och Lina, när de har möjligheter att delta. Linas nya bok; Vadå, pengar - uppmärksammar en viktig fråga för barnen som lever i en tidsålder där fysiska pengar nästan inte finns. Hur många barn får sin veckopeng i en sedel och hur många får istället disponera den via telefonen? Lina arrangerade ett evenemang kring detta under litteraturdagarna, som var roligt och föll väl ut i barnens värld. 

Medlen har t ex nyttjats för litteratur, tillstånd (polis/kommun), lokalkostnad, arvoden, tälthyra och fika. Vi ser projektet som lyckat, eftersom barn, som annars inte fått möta någon i sin läsning, kunnat göra det. Varje vunnen läs- och berättarunge är en stort vinst för framtiden. 

Vi tackar Roslagens Sparbanks Stiftelser och Norrtälje kommun (Kultur och fritid) som var för sig och på olika sätt har bidragit till projektet. 


#egenproduceradbank #berättarprojektbarn #barnböcker #roslagenssparbanksstiftelser #mångfaldtillsammans #roslagensbokhandel #platsendärsamtalförs #kulturtorget #magiskasamtal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...