onsdag 29 maj 2024

28/5-24. Tack, för goda samtal om liv och brott.

28/5-24. Tisdag. 

Tack, för goda samtal.


Tack, för ett fint samtal om Motiv. Det är en bok att begrunda, minsann. Den innehåller 10 berättelser om brott, där varje berättelse berättar om en människas förutsättningar. Ja, inte alla, men några som rör just en fråga. En fråga som också har tio svar, eller kanske fler. Det finns mycket att upptäcka i en människas liv, vad som präglar hen eller hur hen förhåller sig. Det är inte bara svart eller vitt, gråskalan är vid.

Det handlar om kriminalitet, men också om vanligt folk. Vilka möjligheter har vi egentligen? På vilket sätt är jag skyldig till livets omständigheter, särskilt när andra styr mig och jag gör mitt bästa? Och vem ska döma mig då?

Varje samtal blir olikt det andra, även om det rör samma bok. Det lyfts andra frågor, följer andra tankespår och andra lösningar läggs på bordet. Förståelsen för personen, omständigheterna och brottet ser olika ut. För någon är det självklart, för andra inte alls och för den tredje ligger skulden hos någon annan. 

Det ger oss en bild av komplexiteten.

På kvällen möttes samtalsgruppen (tisdagar/kvinns) som fick ett mycket bra samtal, t ex om livet, känslorna, tankespåren, glädjen, sorgen, insikten och hur vi förhåller oss till alltet för att må bra. Oj, säger jag, att tala om livet, höra andra människor tala om livet, är viktigt. Att gå själv, alltid själv, i egna tankar, kanske inte ger oss de bästa svaren, men vi behöver göra det också. Vi behöver oftast hitta de nya stigarna själva, men andra riktningar kan dyka upp i samtalet med andra. Vi ger inte råd, men i gemensamma möten kan andra exempel visa sig och däri också svar på frågan om någons varför. Någon tanke kan visa sig vara användbar också för den som sitter bredvid.

Var och en behöver olika sociala sammanhang, där utgångspunkten också träffar olika behov, som kan vara olika för var och en. Vad är nödvändigt för bra liv? Vilka sammanhang är viktiga för utveckling och frisk hälsa?

Livet dansar över hela färgskalan, eller hur?

Tack, för goda och trygga samtal, ni fantastiska människor.

A..


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...