söndag 19 maj 2024

Söndag 19 maj 2024.

Söndag 19 maj 2024


Jag tänkte ta mig in till bokhandeln för att ordna rapportering av Norrtälje litteraturdagar till olika personer, förlag, företag och andra  organisationer. Det är ju inte klart förrän allt är klart. Administration,  fakturor,  reflektioner, vad kan göras annorlunda eller bättre och vad är gott nog är frågor att ställa till mig och andra. Jag tänkte springa, men hängmattesovandet gav mig smärta i vaden, så någon löpning klarar jag inte idag. Skador utvecklas ibland på märkliga sätt, men det är i sin ordning imorgon. Det är jag säker på! 


Jag behöver också läsa Kniv av Salman Rushdie, för att vi ska tala om den snart. Vi ska också prata om Bodil Jönssons bok: Så fint att kunskap finns. Snart. Och prata om Estunadräkten, förstås. 


Jag lägger mig i hängmattan med Kniv, bedömer det som min bästa prioritering. Det är en reflekterande bok om livet, den är synnerligen läsvärd. Den får mig att tänka kring omsorg, hur magisk det är när den finns och hur saknad den kan vara när den uteblir. Det är inte alla förunnat att ha den omsorg omkring sig som Rushdie har genom sin hustru, barn, vänner och sjukvårdskår. Jag känner glädje att läsa om hans glädje, lycka och arbetet att återfå sitt liv. Han har hjälp och kärlek omkring sig, men livsgnista och rehabilitering är hans egen uppgift. Ja, våra liv är våra att leva, ingen annan kan göra det åt oss. Andra kan med- eller motverka, men det är var och en som behöver leva med de tankar och reaktioner som uppkommer inom oss. Olika, olika.  


När jag fortsätter läsa i Kniv drar min tanke iväg till Charlies texter i fredags. Det är så vackert att höra andra människors tanketexter som ger allvar, skratt och nya förundrade spår. Jag hoppas att han deltar igen, för att det är så underbart roligt. Vilken tur vi har att vi inte är så lika, vi människor. Att vi kan så olika saker. Det är bäst, eller hur?


Salman Rushdie talar om liv och död, så då drar min tanke iväg till barnboksförfattare Linda Wahlund.


Linda Wahlund har skrivit Den som måste döden dö. Hon har också skrivit Den som måste livet leva. Hon berättade - under Norrtälje litteraturdagar 2024 - om hur, varför och vem som vill och vem som inte vill. Barnen vill läsa, för att de undrar över frågor om liv, död, sjukdom och vänskap. Far- och morföräldrar kanske inte vågar, för att de är rädda att göra någon ledsen. Titlar och baksidestexter skrämmer ibland (mest oss vuxna). Jag tror att vi som vuxna ska bli modigare med att våga låta barnen läsa även om jobbiga saker. Vi behöver förstås stå beredda på samtal med barnen när frågorna kommer. Eller vara den som frågar och pratar med barnen om deras läsning, deras dag och upplevelser. 


Mitt i solen, värmen och läsningen krävdes lunch. Det blev Rabarberpaj, med Gabis ekologiska kallpressade rybsolja, Kents honung och egna rabarber. Gott.


Salman Rushdie talar om omvälvande saker i livet. Hot, mordförsök, andras död och kärlek. Han talar mycket om kärlek till sin hustru, som är en otroligt viktig person i hans liv. Han talar också om förövaren. Han gör det som sin terapi, som ett sätt att tala med och förstå, trots att det inte är möjligt att förstå. Terapi, som i riktig sådan, kan påverka livet. Det kan skrivandet också, fast på andra sätt. Fiktion kan komma ur det verkliga. Verkligheten är vår egen,  var och ens. 


Jag rekommenderar Kniv till läsning.  Jag rekommenderar också Rushdies förra bok, Segerstaden. Läs den som en historisk berättelse, om en historisk eras uppgång och fall där tiden, platsen och händelserna har funnits. Eller läs den som du vill, om du vill.  


Har du en ungdom i din närhet, sätt Linda Wahlunds böcker i hens hand för läsning. Se till att också finnas tillgänglig för samtal. Att bokcirkla med sin ungdom är verkligen inte fy skam, det är något viktigt att göra.


Exempel på frågor att begrunda i en bokcirkel (om Kniv):


  • fatwa 

  • våld i religionens namn

  • kvalificerad sjukvård 

  • försäkring för sjukvård

  • kärlek 

  • litteraturens kraft, mitt folk

  • att vara med likar tills åsikterna går hårt isär (PEN)

  • skiljer sig islam från kristendom, judendom när det gäller religionskrig och extremism idag 

  • vilka nycklar spelar roll för fatwa, extremism och hat.

  • hur ser han på straff för sin förövare, varför. 

  • hur påverkar hans tankar om förövaren honom själv, hur kommer han vidare.

  • hur ser han på livet, hustrun 

  • terapi,  skrivande 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...