fredag 31 maj 2024

Ansiktena. Tove Ditlevsen.

 


Ansiktena utgavs 1968 och handlar om en fyrtioårig kvinnas psykiska sammanbrott, i ett hem och en familjekonstellation som tycks lika otäck och hotfull som någonsin världen utanför – den som nu står i brand.

Mot slutet av sitt författarskap arbetade Ditlevsen med ett litterärt alter ego, Lise Mundus. När vi möter Lise är hon medelålders och lever ett till synes bra liv med mannen hon älskar och sina barn. De har en hemhjälp, Gitte, och Lise har råd och tid att skriva. Men familjemaskineriet fungerar inte. Att hennes make ligger med hemhjälpen är en sak; att Lise anar att han också har en sexuell relation med hennes 17-åriga dotter är något helt annat. Det här är berättelsen om en människas resa in i ett mörker där hon helt tappar kontakten med verkligheten – samtidigt som romanen på ett subtilt sätt hela tiden frågar vad som är friskt och sjukt, och vad ett psyke egentligen är.

Ansiktena är ett mästarprov i gestaltning. Det är Ditlevsens mörkaste roman som präglas av en otäck stämning där det inte går att nå fast mark och allting glider. För första gången i svensk översättning av Ninni Holmqvist.

Danska Tove Ditlevsen (1917-1976) debuterade 1939 och skrev romaner, noveller, lyrik och minnesböcker. De senaste åren har Ditlevsen fått många nya läsare, inte minst genom Köpenhamnstrilogin där t ex romanen Gift ingår.


Ansikten är ett exempel på en bok som ligger på bokvalsbordet till bokcirklarna i bokhandeln just nu. Vi får se om någon grupp väljer boken. Den finns därtill placerad i bokhandlerskans favorithylla, där klassiker, valda böcker i bokcirklar som givit ny kunskap och goda samtal kan finnas. Där finns också andra böcker som förtjänar särskild uppmärksamhet. Jag är rädd att hyllan är för liten för att rymma allt som skulle behöva ställas där, men ändå. Ändå. 

Välkommen till Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...