söndag 28 april 2024

Motiv. 10 berättelser om brott. Malin Persson Giolito.

Motiv. 10 berättelser om brott. 

Malin Persson Giolito. 



Lillan, 8 år. 

Hon är åtta år. Hon kan inte straffas, juridiskt. Hon har de föräldrar hon har, hon bor där hon bor. Hon lever i förödelse, föräldrars missbruk och våld. Hon lever i rädsla, anpassar sig efter omständigheterna. Hon har ingen vettig vuxen omkring sig, som kan ta henne därifrån. Ingen ser hur hon har det. 


Att tjuvlyssna har sitt pris, kan leda till lögn och en räddning, men kanske också till att en oskyldig straffas för ett allvarligt brott. 


Hur påverkar lögnen resten av livet?

Hur kommer hennes möten med sin förälder vara i framtiden?


Hur räddar - skyddar - vi barnen från föräldrar som inte är kompetenta vårdnadshavare?


Ämnen att fundera över:
Barn tjuvlyssnar. 
Våld i nära relationer. 
Att ljuga inför polisen. 
Att gömma sig inför sina föräldrar. 
Vettig vuxen. 
Vem ser barnet. 
Hur påverkar lögnen livet? 
Vad händer med den som döms oskyldig och den som går fri?


BrB 15:7


7 §   Den som, i annat fall än som avses i 6 §, hos åklagare, Polismyndigheten eller annan myndighet osant beskyller någon annan för en brottslig gärning, påstår en besvärande omständighet eller förnekar en friande eller mildrande omständighet, döms, om myndigheten ska ta upp anmälan i en sådan sak, för falsk beskyllning till fängelse i högst två år. Om brottet är ringa döms för ringa falsk beskyllning till böter eller fängelse i högst sex månader.


Om brottet är grovt döms för grov falsk beskyllning till fängelse i lägst sex månader och högst fyra år. Vid bedömningen av om brottet är grovt ska det särskilt beaktas om beskyllningen avsett allvarlig brottslighet.


Om han eller hon inte insåg men hade skälig anledning att anta att utsagan var osann, döms för vårdslös beskyllning till böter eller fängelse i högst sex månader. Lag (2022:792).







#våldinärarelationer #mord #brottsbalken #falskbeskyllning #utsattabarn #missbruk #brottsbalken  #motiv #malinperssongiolito #roslagensbokhandel  




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...