söndag 28 april 2024

Motiv. 10 berättelser om brott. Malin Persson Giolito.

Motiv. 10 berättelser om brott. 

Malin Persson Giolito. 



Anders. Nyutexaminerad polis.

Tillfälligheterna gör brottet


Tillfälligheterna och de faktiska handlingarna, de som samverkar tillsammans, gör brottet. Blir det då ursäktligt, kan livet då läkas? Vem straffas, hur, varför?


Han är ung i jobbet, följer reglerna. Hela tiden, förutom en gång. Han väntar, ser och funderar, är trött, men får inte gå. Kollegan sitter någon annanstans. 


I ett vittnesmål säger han vad han har sett. Det är sant, ur hans perspektiv. Det är dock inte sant ur ett juridiskt perspektiv. Fakta säger något annat. Det är det som avgör. Omständigheter, hans syn, kan påverka, men kanske inte avgöra. För att konsekvenserna blir som det blir. Kan man inse konsekvenserna av sitt handlande?


Han är taggad att bidra, tillåts, inbjuds. Han vill visa framfötterna. Hans chef tillåter, ger honom ett uppdrag. Timme efter timme. Ensam i egna tankar, att bearbeta gårdagsdöden själv.

Han lämnar platsen, dörren, bilen.

Han går en bit bort.

Han har inte meddelat kollegan.

Han ser något som han tolkar. 

Han ser det han ser. 


Resultatet blev många förstörda liv. Hans eget, barnens, föräldrarnas, vänners. 


Vad händer om en polis blir dömd till fängelse? Hur kommer han att bli behandlad innanför murarna? Hur blir hans liv sen?


Vad händer med barnen, familjerna, som av en kort stunds lek eller obetänksamhet får liv förstörda?


Vad händer med hatet i kommentarsfälten, där var och en dömer utifrån den korta rubriken eller ingressen på en artikel där en journalist valt sina textutsnitt? Hur dömer då folkdomstolen (som inte har hela bilden) barnen, chefen, polisen, poliskåren, kollegan, mm, och hur värderar de omständigheterna?


Vems är obetänksamheten, oaktsamheten? Vem får sona? Hur?



BrB 3:7. 


Den som av oaktsamhet orsakar annans död, döms för vållande till annans död till fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa, till böter.


Är brottet grovt, döms till fängelse i lägst ett och högst sex år. 


Vid bedömande av om brottet är grovt ska särskilt beaktas

   1. om gärningen har innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag, eller

   2. om gärningsmannen, när det krävts särskild uppmärksamhet eller skicklighet, har varit påverkad av alkohol eller något annat medel eller annars gjort sig skyldig till en försummelse av allvarligt slag. Lag (2010:370).




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...