torsdag 25 april 2024

Ett bortkastat liv. Sofia Lilly Jönsson.

Ett bortkastat liv. 

Sofia Lilly Jönsson. 



Om människor och liv. Om känslor, föräldraskap, att vara barn och minnen. Att upptäcka änglakörer, och inte kunna, våga eller vilja dela känslan med någon. Tänk, att upptäcka en änglakör. Så magiskt, så fint.


Boken känns oerhört självbiografisk, den är ändå klassad som en roman. Vad gör det med min läsning? Spelar det roll för min läsning? Vi talar om klassificeringen i vårt samtal, vi påverkas olika av det. Det är skillnad på sanning och känsla, fakta och berättelser. Skillnaderna hos läsarna är intressant. Vi är olika, upplever olika. 


Den träffar mig i själen, som människor som berättar gör. De som öppnar ett fönster, släpper ut en insikt, en känsla och låter mig begrunda den. Lära mig, känna, förstå ett annat liv. Det är stora förtroenden om viktiga livsfrågor. Som varför barnen fick pengar till godis eller vad lukten och människorna i kompisens lägenhet egentligen var för något. Vad ser vi? Vad minns vi? Var det en rolig godispeng eller var det skam? 


Hon har en lågmäld ton, funderande. Hur var livet, egentligen, är det som hon tänker. Vad var vad och varför? Hur var han och hur påverkade det henne? Hur ser var och ens livsförutsättningar ut?


Omständigheter påverkar livet. Hon beskriver honom, ser hans omständigheter ur ett annat perspektiv som vuxen än som barn. “Ni vet ingenting,” tänker hon. Nej, vi vet egentligen aldrig något om andra. Det finns så mycket inom var och en, en tusendel vore nog. Hur ska någon annan någonsin kunna förstå hur en annan människa har det?


Läs, bara läs! 


Om den här vill jag prata mer. Rekommenderad läsning, för dig som gillar reflektion och fördjupning.


Mer om Ett bortkastat liv här.


#ettbortkastatliv #sofialillyjönsson #albertbonniersförlag #läsbaraläs #bokcirkel 

#platsendärsamtalförs #kulturtorget #roslagensbokhandel #bokcirkel #magiskasamtal 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...