söndag 7 april 2024

Sofia Lilly Jönsson. (Ett bortkastat liv)




Sofia Lilly Maria Jönsson
, 
är en svensk författare, skribent och musikkritiker.

Jönsson var under 2010-talet chefredaktör och ansvarig utgivare för Tidskriften Evangelium som fokuserade på svenskkyrklig kultur, idé och kritik. Hon har under flera år varit skribent och musikkritiker på Svenska Dagbladet och medverkar sedan våren 2020 som kulturskribent i Aftonbladet. Sofia Lilly Jönsson har bl a  uppmärksammats för sin granskning av upplevda missförhållanden och maktfrågor inom Svenska kyrkan.

År 2018 fick hon Religionssociologiska föreningens pris för att hon med sina texter "återinfört religion på kultursidorna".

År 2020 fick hon Per Beskow-priset för boken Arosia: en berättelse om människor och musik i Västerås domkyrka med motiveringen att hennes texter präglas av "kunskap, oräddhet och omutligt allvar, samt av ett vackert, personligt och tillgängligt språk" och att hon har ”bidragit till att göra den kristna rösten hörd i samtidens kulturpolitiska debatt, där kristen tradition är en del av resonansbottnen”.

År 2024 gav hon ut Ett bortkastat liv: en roman om kärlek. Boken ställer frågan vem som bestämmer vad som är ett bortkastat liv. Den beskrivs som både eftertänksam och expressiv, med ett omutligt allvarligt sätt att skriva om relationer, integritet och kristen tro.


Bibliografi
  • 2008 – Erik Nordgren och Ingemar Bergman: musiken i filmen Smultronstället 1957. Stockholms universitet.
  • 2011 – Ljudestetik i spelfilm: om sju minuter i Bergmans Fanny och Alexander. Stockholms universitet.
  • 2018 – Kritikens främlingskap. Essä ; #17. Timbro.
  • 2019 – Arosia: en berättelse om människor och musik i Västerås domkyrka. Gidlunds förlag.
  • 2020 – Georg Riedel: jazzmusiker och kompositör. Publikationer från Jazzavdelningen, Svenskt visarkiv, 0281-5567 ; nr 29Kungl. Musikaliska akademiens skriftserie, 0347-5158 ; nr 147. Bo Ejeby förlag. 
  • 2024 – Ett bortkastat liv: en roman om kärlek. Albert Bonniers förlag.

Källa. Wikipedia (20240407).


 #sofialillyjönsson #ettbortkastatliv #kulturtorget #platsendärsamtalförs #roslagensbokhandel #albertbonniersförlag #bokcirkel #bokvalsbordet #läsbaraläs #barndomsminnen #dna #livetstillfälligheter #personligaegenskaper #livetsdriv 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...