onsdag 17 april 2024

17/4-24. Rapport. Demokratifrukost. Påverkan från främmande makt.




Tack till #vimåstepratademokrati @vimåstepratademokrati som återkommande arrangerar viktig #demokratifrukost på olika teman. Imorse lyftes frågan om påverkan från främmande makt. Vi samlades i bokhandeln, deltog i det digitala mötet och fortsatte samtalet därefter.


Kompetenta samtalsparter, från olika håll, resonerar från olika riktning och kompetensområden. Imorse t ex UI (utrikespolitiska institutet)  och ABF Stockholm som mött sakfrågor som inte samverkar med demokratins spelregler. De har samverkat om frågor som påverkat föreningsliv och studieförbund på ett sätt som inte är förenligt med våra demokratiska värden. Vi talade om hur vi kan tänka, hur vi ska se över våra tankemönster och vem eller vad som styr oss. Frukostmötet är god folkbildning, där andras misstag eller insikter kan lära oss nya saker. 


Är det våra värderingar eller är det andras värderingar, till exempel en diktatur, som styr eller påverkar vår agenda?


Att tala om demokrati är viktigt. Vi kan inte ta allt för självklart, vi behöver lyfta frågorna igen. Även vunna segrar kan gå oss ur händerna, vi behöver vara uppmärksamma och noggranna för att behålla de rättigheter vi har. Demokrati är en sån, mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter och yttrandefrihet är andra sådana.


Tack, ni som kom till dagens samtal om påverkan från främmande makt. 


Tack, Vi måste prata, för digitalt samtal med vikt och stuns. 


A..


#yttrandefrihet #folkbildning #påverkanfrånfrämmandemakt #mänskligarättigheter #vimåstepratademokrati #sensusstudieförbund #kulturtorget #sensusnorrtälje 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...