fredag 26 november 2021

Svenska industrisnillen - Anders Johnson


Klimat för snilleblixtar
I slutet av 1860-talet hörde Sverige till de fattigaste länderna i Europa och landet drabbades hårt av missväxt under flera år. Men på hundra år växte sedan BNP per capita snabbare i Sverige än i något annat land i världen - så pass mycket att Sverige på 1970-talet hade blivit ett av världens rikaste länder. Vad låg bakom utvecklingen?
Förklaringen stavas Entreprenörernas halvsekel - en guldålder för svenska entreprenörer och uppfinnare. Vid tiden omkring förra sekelskiftet framträdde en rad industrisnillen som kom att forma svensk historia. Alfred Nobel revolutionerade sprängtekniken. Lars Magnus Ericsson konstruerade förnämliga telefonsystem. Gustaf Dalén skapade geniala ljusfyrar. Sven Wingquist uppfann ett världs­ledande kullager.
Hur kom det sig att dessa snillen - och många fler - under just den här perioden lyckades göra banbrytande insatser som lade grunden till framgångsrika industrier? Vilken roll spelade politiska reformer, internationell migration, framväxande folkrörelser - och på vilket sätt samverkade allt detta med uppfinnarnas egna livshistorier?
Med smittande intresse för ekonomisk historia presenterar författaren Anders Johnson ett tjugotal svenska industrisnillen och ger en bakgrund till det gynnsamma klimat som skapades under fem ton­givande decennier, mellan näringsfrihetens införande 1864 och första världskrigets utbrott 1914.

Visst är det så att Sverige har gjort skillnad i världen? Ja, vi har män och kvinnor som har gjort stordåd för världen, hittat vägar till fantastiska framgångar som har skapat nytt för mänskligheten. Till slut faller människor, uppfinningar, politiska riktningar, med mera i glömska och då är det viktigt att vi uppdateras igen. Och igen. Böcker om vår historia, sett från ett annat perspektiv med nya ögon, är viktigt. Vissa delar av vår historia, några av tidens upptäckter är vi inte längre så förtjusta i. Det tål att nämnas, och de positivt livsförändrande tål att uppmärksammas. Rätt man och rätt kvinna ska få sitt namn i ljuset igen. I den här boken hittar vi, nästan som alltid, mest män i upptäckternas led, men här finns också en kvinna; Hanna Hammarström hade betydelse för telefontråden. Vi tackar för det. 
Upptäckter över tid är verkligen revolutionerande. De gör skillnad. För dig som gillar Sverige och dess historia, och vad och vem som gjort skillnad i industrin är Svenska industrisnillen något att fånga i bokhyllan. Inte som i placera där, utan hämta och läsa med en varm kopp te, en varm filt och lagom tystnad i rummet. I eftertankens och kunskapens tid. 
Njut dagen som den bästa! 
A.. #roslagensbokhandel #välkommentillnorrtälje  #svenskhistoria  #alfrednobel  #magnusericsson  #gustafdahlen #svenskaindustrisnillen  #andersjohnson  #historiskamedia  #hannahammarström 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...