torsdag 4 november 2021

Hunter från Huskvarna - Sara Stridsberg (noveller)Sara Stridsberg. Hunter från Huskvarna


Sara Stridsbergs nya bok består av 11 korta berättelser. Vi möter människor, livsöden, kärlek och mord. Vi möter sorg, frågetecken och liv. 


I Hunter från Huskvarna möter vi fabriksströmmen, kyrkan, männen på parkbänken och kärleken till Hunter. Hur står sig ungdomskärleken till allt det som händer senare i livet? Hur kommer det sig att det bästa samtalet visar sig på parkbänken? Varför utmana ödet med bilar och vägar? Det vore bra om ungarna stannade i diket och inte slängde sig framför bilarna. Ungdomskärleken, den viktiga ungdomskärleken finns i berättelsen. Den som finns kvar som ett minne genom livet. Hur präglar den livet? 


Valarna. Handlar det om kärlek? Eller hur olika vi är som människor? Handlar det om att vara barn och förälder och aldrig hitta rätt? Vad symboliserar valen? Kanske bara det absurda i att ha en ruttnande död val på en lastbil som utflyktsmål? 


Lone star state. Kärlek, mord, föräldraskap, förödelse och hopp, men hopp och överlevnad med kärlek till någon man inte kunde föreställa sig. Hur märkliga är inte livets känslor och relationer? 


Victorianäckrosen. Hur ser kärlek ut? Hur förändras den? Hur stor är egentligen en näckros, om man kan krypa in i den? Är det så, att det för det viktigaste i livet saknas ord? Ungdomskärleken, den vackraste ungdomskärleken. Den vi kan minnas i evig tid. 


Tre systrar. Barndom. Frånvarande mödrar och en man som ansvarar för vården av barnen. Vem är han? Varför lägger sig barnen eller ungdomarna på vägen? Varför måste de utmana ödet med livet som insats. Igen och igen, utan förstånd. Det gör ont i min själ. Man undrar hur det är möjligt att barn och ungdomar överlever sin ungdomstid. Vem var han, mannen som tog hand om systrarna? Var var samhället som inte såg? Hur kunde systern begravas där? Vem var den gamla damen? Så många frågor. Vem fortsätter att skriva på berättelsen, gör så jag får svar på alla frågor som dyker upp i mitt huvud? 


American hotel. Relationer. Föräldraskap. Rädsla. Trygghet. Otrohet. Hur rädda är vi om barnen? Det finns mycket även i berättelser som är korta. Vem är jag, vem är du? Hur olika är vi? Det är vackert, förödande, fasansfullt och förundrade hur vi är. Förgör vi eller förgyller vi varandras liv? 


Sjöhästen. Men, var utspelar sig detta? Spelar det roll för min känsla för texten, för trovärdigheten i texten? Är det här eller kanske i USA? Är det relevant där? Går inte barnen i skola? Hur ska det då gå? Fäder, var är fadern? Går de bara upp i rök? Vi talar inte om fadern, men vem är han och varför är han borta? Vilka möten spelar roll, vem fördriver vi och varför? Hur är de, han och hon, som människor. Varför går det som det går? 


Familjen. Kanske talar hon om Svenska Akademien?


Min psykoanalytiker. Jag undrar om vi alla behöver en sådan. Jag undrar hur det skulle bli om vi alla fördjupade våra tankar och besökte trådarna och frågorna från olika håll. Är det bra eller mer skadligt för välmåendet? Hjälper det, om vår nästa inte gör och inte vill? Eller bara inte kan. Då är allt besvär att försöka bortkastat och det bästa är att arbeta för att sopa skiten under mattan och ljuga för varandra. Säga att vi älskar och bryr oss om, fast någon av oss tycker illa om den andre. Och att man vet att det är så. Hur orkar man det? Kanske är det psykoanalytiker som behöver mest hjälp. Mår livet bäst av ytlighet och att inte bry sig om? Nja, inte för mig. Men kanske för dig. 


Vi var rovdjur. Han kommer med ett syskon hon inte känt till. Säger att hon behöver. Hur kan ha veta det? Eller, hur kan han få för sig det? Han. Barnen. Och bilen. De färdas. Barnen och han lever i bilen. Mödrarna är borta. Samhället och skolan likaså. Johnny, hon var värre än Mona Lisa med sina hemligheter. Ja, vad och hur lär vi känna någon och hur präglar det relationen? Vem är centrum av universum och för vem? Vad betyder barnet och fadern för någon annan? Vem är jag för dig? 


Skogås. Hon berättar om de döda, som hon älskat. Om honom, henne, missbruk och förödelse. Stridsberg har (förr och nu) skrivit om psykisk sjukdom, droger, alkohol, föräldrabrister, utsatta barn, drömmar, mardrömmar och hur vi döljer mycket för varandra. Ja, mer än så, förstås. Jag undrar hur hennes liv sett ut, vad som ger henne dessa bilder att skriva om. Det är läsvärd läsning, ja, men jag undrar över Stridsberg själv, när hon skriver som hon gör. 


Varje berättelse, liv och möte lär mig något nytt. Påverkar mig, om jag vill och försöker. Varje tanke kan innehålla glädje, lust, vrede eller kanske försoning. Eller oförsonlighet, olust. Eller kanske hemskheter som förekommer i livet, fast det bara är fiktion i boken. Vi är olika i varje stund. Någon njuter, någon förskräcks och någon läser bara på. Vad säger det om mig och om dig och hur pratar vi om det så att vi förstår vad den andre säger. 


Jag läser berättelserna med min erfarenhet och mitt mående just nu. Som jag är här och nu. Du läser med ditt. Kanske blir varje berättelse helt olika då. För att du är du och jag är jag. 


Kära Sara Stridsberg. När kommer din nästa bok? #bokhandlerskan vill gärna läsa mer av dig. Du gör mig brydd, det skaver rejält, men jag läser gärna mer av dig. 


A..😏


#sarastridsberg #hunterihuskvarna innehåller #noveller - 11 korta berättelser  #kärlek  #familjeriruiner   #roslagensbokhandel #välkommentillnorrtälje #välkommentillbokhandeln #kulturiroslagen #bokcirkeln #bokvalsbordet #norrtälje Isbn 9789100190712

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...