torsdag 4 november 2021

Var är Nonken? - Therese Hammar
I utkanten av Storskogen bor en barnfamilj med sin svarta hund som heter Nonken och är snäll och glad. Det bästa Nonken vet är att bada och vara med sin familj, speciellt barnen, Idun och Emil. Men så en dag händer något, det som inte får hända. Nonken sliter sig på en promenad och blir påkörd av en bil.

I den här boken om döden får vi följa en barnfamiljs sorgearbete efter den älskade hunden Nonken. Var är Nonken nu? Kommer vi träffa Nonken igen? Vad händer när någon dör? Många frågor väcks och svar är svåra att få. Men genom samtal, tröst och gemenskap blir tanken på döden mindre skrämmande och dramatisk, utan att ta dess storhet ifrån den
.


#sorgearbete #omdöden #välkommentillnorrtälje #kulturiroslagen #barnböcker #Theresehammar #varärnonken #barnböcker 6-9 år #sagoläsning #norrtälje50år #roslagensbokhandel #välkommentillbokhandeln #roslagsförfattare

Vi talar ofta om död, psykisk ohälsa, suicid och andra livssvåra frågor i bokhandeln. Någon frågade om barnböcker som rör sorg. När jag föreslår sådana i butiken, som fina och viktiga berättelser, kan människor rygga tillbaka. Det är som om frågan inte får tas i, om den inte är ett måste just då. Kanske är det ändå bra att hantera en fråga i sagans form när den inte är så känslomässigt laddad? Kanske är det bra att tala om saken, eftersom andra i barnets närhet kan ha drabbats. En kompis hund eller hens marsvin kanske har försvunnit. Vad säger du? När är en bra tid att tala med barnen om sorg?

En sagobok är en fin väg att möta frågan på, tänker jag, kanske särskilt när man ännu inte drabbats själv. Men också som ett sätt att fundera kring sin egen sorg.

Läs Var är Nonken? av Therese Hammar. Den kan passa perfekt för ett sådant samtal.

A..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...