söndag 14 november 2021

Svarta änkan - Thomas Bodström


En ambulanshelikopter kallas till ett fritidshus utanför Norrtälje, men det är försent. Livet går inte att rädda på den 57-årige mannen. Hans fästmö förklarar för sjukvårdspersonalen att mannen, Ove, haft problem med hjärtat och alkoholen, och dödsfallet konstateras ha naturliga orsaker. Men när familjen får det tragiska beskedet reagerar Oves dotter starkt på fästmöns berättelse. Vad hände egentligen Oves sista dag i livet?

Advokat Thomas Bodström företrädde familjen i rättegången om Oves död. Nu berättar Bodström på ett personligt sätt hela den häpnadsväckande historien om detta ovanliga mordfall - från att Ove träffar fästmön första gången fram till att domen faller. Genom intervjuer med familj, vänner och poliser tecknar Bodström en levande bild av relationen mellan Ove och fästmön, liksom tiden efteråt då dottern Loise kämpar för att få polisen att undersöka hennes pappas plötsliga död. En envis kamp som möts av hårt motstånd - ända tills ett avgörande spår dyker upp.

Svarta änkan är en skakande skildring av ett av Sveriges mest omskrivna mordfall på senare år. Utan dottern Loises insatser hade mordet troligen aldrig upptäckts. En mördare hade gått fri och en ny man hade sannolikt svävat i livsfara.

Efterordet är skrivet av Loise Dolk, dottern som gjorde skillnad för alltet här.


Rättssäkerhet är viktigt. Att polisen gör sitt jobb är viktigt. Att man är uppmärksam, gör saker i rätt ordning och lyssnar på misstankar är viktigt. Man ska inte behöver slå sig fram. Ja, man ska inte kunna anklaga människor om det inte finns relevans, men om det gör det måste rättssamhället ta frågorna på allvar. Det här är en redogörelse för ett brott. För ett liv och för ett - eller flera - brott. 

Boken är en ganska krass redogörelse för fakta. Ja, delvis i romanform, eftersom Bodström inte kan veta vad som är sagt. Han säger så också. Att han inte helt kan veta vad som kan ha utspelat sig mellan personerna i berättelsen. Det han skriver ter sig trovärdigt. Gräsligt, men trovärdigt. Den är lättläst och lär oss nytt. Vad är viktigt i en rättegång? Hur är människor? Hur lätt kan någon föra en annan människa bakom ljuset? 

Det finns män och kvinnor som lurar. De finns de som utnyttjar och inte drar sig för det värsta. Jag vill tro att de inte är många, men det är uppenbart att det finns sol-och-vårare som vem som helst kan trilla dit på. Kärleken är outgrundlig, varje människa längtar kärlek, uppmärksamhet och tillhörighet. Det är lätt att tro på den man möter, även om det kan te sig orimligt i någon annans ögon. Vi ser annat, från ett annat perspektiv. Hur kommer det sig att det är möjligt att bli lurad?  Ja, för att man tror, vill tro på människan. För att man inte vill se att hen är en oärlig person. För att man är uppfylld av känslan och den gemensamma tillhörigheten. 

Det är sällan jag läser den här typen av böcker, men jag slukade den. Jag uppskattar rättssäkerhet och korrekthet i sammanhang och utredningar. En beundrande eloge till Oves dotter och till IFs försäkringsutredare. Magkänsla, ihärdighet och en strävan efter rätt. Att inte ge sig. De båda, var för sig och tillsammans, hade uppenbart en avgörande roll för utredningens riktning, precis som den utredare hos polisen som till slut fick uppgiften att utreda dödsfallet. Bättre sent än aldrig, men här också med risk för en annan människas liv. Vi vet inte, men det fanns uppenbart en misstanke åt det hållet. 

Thomas Bodström har skrivit en lättläst bok om ett verkligt mordfall. Det har skett i Norrtälje, men kunde förstås har skett var som helst. Den är lärorik, tål begrundande och kan skapa en del upprördhet. Juridikens vindlingar berörs lite smått, men tillräckligt för att man ska inse vikten av noggrannhet och seriositet i polisutredningarna. Brister i resurser, trötthet hos utredare eller ovilja att lyssna på en misstanke ter sig onekligen oerhört sorgligt. Det ska inte vara en ihärdig dotter som är avgörande för att en utredning ska komma till stånd, men himla bra att hon var sådan här. För vad hade annars hänt? 

Vi har talat om den i en bokcirkel. Är det en bokcirkelbok? Ja, en bok som skapar skav och nya tankar är en bokcirkelbok. Vi hade ett långt och fint samtal om boken. Vi talade t ex om polisens arbete, rättssäkerhet, skadestånd när samhällsprocessen inte förmår göra åtalet trovärdigt och hur det sticker i ögonen hos den som är övertygad om skulden hos den åtalade. Vi talade om insynen i processen och hur en domstol kan döma. Vi talade också om principen kring hårdare straff, skillnaden mellan flickor och pojkar i alla åldersnivåer och hur de har det hemma. Hur ser skillnaderna ut och när måste samhället se hur barnen har det? Vi talade om kärlek och mänsklighet, om döttrar och söner, om när vi ska se oss som vän till någon som är utsatt, om vad vi ska säga eller göra för den när vi ser något annat än den som fångats av en man eller kvinna som inte månar det bästa om en medmänniska. Hur gör man? Hur får man personen att inse? Precis som med alkohol, droger, träning, hälsa eller annat går det inte att tvinga någon som inte ser. Älskar man någon, så gör man det, då kanske hjärnkemin sätter hinder i vågen. Man är blind. Då duger det inte för någon annan att komma och säga att hen har fel. Det finns också mycket stolthet i oss. När kan vi erkänna att vi har fel? När kan vi säga; Ja, hen slår, hen tvingar, hen begränsar - men jag törs inte gå, för då kan det bli värre. Hur kan jag göra för någon, utan att riskera att personen far illa, att det blir värre? Vi hör ofta om män som slår, idkar psykologisk terror, men det finns också kvinnor. Hur talar vi om det? Hur ser skammen hos den utsatte ut här? Och vad kan omgivningen göra för att hjälpa? Vi talade också om att vara mytoman, psykopat, vad som är en sjukdom och vad som tillhör ens personlighet.  

Ja, det var många frågor som surrade i luften i det här samtalet. Om en grupp vill tala om sin bok, som det ju är tänkt i bokcirkeln, kan jag nästan lova att det finns gott om samtalsämnen - ja, i varje bok vi läser. 

Kärlek är vackert, men ibland går det snett. Då behöver vi hjälpa, vara ihärdiga, se människan som drabbats. Varje person har hundra andra omkring sig. Visst borde någon eller några av dessa se det som händer och kunna slå på larmklockan? Ja, nej, det är verkligen inte lätt. Vi undrar hur många som är utsatta och vem i vår egen närhet vi inte ser. Vi undrar, tänker och talar om saken. 

Jag rekommenderar också läsning av Jackie, skriven av Anne Swärd, som berättar om en ung kvinna som träffar en man som bestämmer sig för att hon ska vara hans. 

Läs nu Svarta änkan och fundera du också. Fundera över mänsklighet, hur vi är, hur vi gör, vad vi ser och hur våra rättsprocesser ser ut. 

Anette Grinde



#Svartaänkan   #ThomasBodström   #Roslagensbokhandel   #SensusNorrtälje   #Välkommentillbokhandeln  #välkommentillnorrtälje

 








Närmast i kalendern!




Tisdag 23/11-21 kl 1700-1830. Boksamtal. Sven Hammar berättar om Grisslehamnsboken: Vi var där när det hände. Föranmälan krävs till bokhandeln. (Swisha 50 kr till nr 123 075 3715: ange ditt namn och 23/11-11)


Onsdag 24/11-21 - kl 1700-1830. Samtal om egen eller annans psykiska hälsa. Välkommen du - som vill och behöver ett samtal med andra om dina orosfrågor. I samarrangemang med SPES = Riksförbundet för SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd. Liten grupp. Föranmälan krävs till bokhandeln.  


Onsdag 8/12-21 - kl 1700-1830; Boksamtal. Omi Söderblom berättar om Staffan Söderblom och Wallenbergaffären. Nytt ljus i ett trauma. Föranmälan krävs till bokhandeln. (Swisha 100 kr till nr 123 075 3715: ange ditt namn och 8/12-21)


Välkommen till 

Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje.

 

tfn 0708 905 731

info @ roslagensbokhandel.se





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...