söndag 21 november 2021

JP Lahall - bilder, drömmar - Jan-Peter Lahall & Åsa Ottosson


Fotografen Jan-Peter Lahall är galen i dimma, älskar gammelskogen och tröttnar aldrig på sångsvanarna hemma vid Tysslingen utanför Örebro. Han kan se konst i det mesta och gillar det abstrakta.
Det öppnar sig nya landskap överallt, säger Jan-Peter. Därför traskar han runt i timmar och dagar och söker efter rätt känsla, rätt komposition, rätt ljus. Det har han gjort i snart femtio år.
Bilderna i den här boken omfattar ett helt fotoliv. Jan-Peter har i arbetet med den gått igenom över 30 000 bilder och valt ut sina favoriter.
Texterna är skrivna av författaren och journalisten Åsa Ottosson. De handlar om den målmedvetne och noggranne fotografens arbete och utveckling, de betydelsefulla resorna, kärleken till hemmanaturen och utmaningarna med att gå från det tryggt analoga till att, slutligen, omfamna fördelarna med digitalt foto. Det handlar om drömmarna. Bilderna. 

Riktigt fina fotografier ligger mig mycket varmt om hjärtat. Ni vet de där som någon lagt sin själ i, vridit och vänt på ljuset, väntat, väntat, sökt och sökt. Inte mängden fotografier där vi bara slänger iväg ett knapptryck utan att se oss om. Den riktiga bilden, den som "de riktiga fotograferna" kan fånga. Ja, inte fånga som en tillfällighet, utan fånga med riktig eftertanke. 
Jan-Peter Lahall är en sådan. Han har vikt sitt liv åt att fotografera, dokumentera naturen, tiden och livet. I den här boken (och på hans fantastiska instagramkonto) finns bilder som får tiden att stanna, som får lusten att besöka de ensliga naturen att vakta och som får mig att se magin i fotografierna. Det här är inte mängd, även om bilderna över tid är många. Det här är något unikt och ljuvligt. Varje bild är något att stanna vid, fundera över vilken tid, kraft och glädje som har fått honom att ta just den bilden och hur han har gjort i sin process för att lyckas. Dimma, små detaljer av naturen, fåglar, fjäll och berg, vatten och andra märkligheter dyker upp på sidorna. 
Det här är en bok att läsa med långsamhet och vördnad. Det är en bok att återkomma till, att njuta av och samtala med en kamrat om. Vad säger bilderna dig? Varför har han fotograferat detta och vad säger det om vår jord? 
Jag älskar dessa bilder. Jag njuter denna bok. 
Läs, bara läs. Njut, bara njut.
Anette Grinde
Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje#janpeterlahall  #jplahall #åsaottosson  #aviumförlag  #välkommentillbokhandeln #roslagensbokhandel #välkommentillnorrtälje  #smultronstället  #kulturtorget #kulturiroslagen #norrtälje 


Jag är förtjust i Avium förlags utgivning. De gör fantastiska böcker! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...