söndag 21 november 2021

Fågeltorn - Roine Magnusson & Erik Halldén.

"I fågeltorn är det vanligtvis fåglarna som står i centrum, men i den här boken är det tornen. Uppenbara som solitärer eller hemlighetsfullt gömda mellan trädstammar. Om tornen kunde tala, vad skulle de berätta för oss? Två konstnärer söker efter tornens essens genom analogt fotografi och reflekterande essä." - säger Avium förlag. 

Jag har läst och skrivit om fotoboken Fågeltorn förut. Jag läser i den igen. Bläddrar, läser och funderar kring bilderna och texten. Det är som magi, tänker jag, när någon bytt perspektivet. Från ett fågeltorn ser vi fåglarna och djuren. Vi kan sitta och speja, vi kan låta blicken följa fåglarnas möten i landskapet eller dess flykt över skyn. Vi kan höra dem prata med varandra, leta mat eller lära ungarna flyga. Vi kan betrakta dem, fundera över deras liv och hur de egentligen hittar från syd till norr och tillbaka. Fåglar är en viktig del av vår natur. Det vore onekligen en sorg om de försvann. Risken finns förstås, om insekterna försvinner. Grödor, blomster, naturens välmående, insekter, fåglar och andra djur. Ja, allt hänger ihop i ett vackert nätverk, där vi alla är beroende av varandra. Det är självklart, men också skräckigt nu när miljöerna förorenas och jorden står inför ett skifte. Hur kommer livet att se ut om en generation eller tre? 

När jag betraktar bilderna i Fågeltorn ler jag, för det är ett annat perspektiv. Det är ett fågeltorn. En stillsam plats utan fåglar, djur eller människor. Det är ett enkelt torn, där jag kan fundera kring miljön, platsen, djuren och naturen. Jag kan tänka kring årstiden, vårt vackra land och alla människor som suttit på platsen och betraktat omgivningen. Just nu är det tomt, men jag vill tro att det strax är befolkat igen; av djur och människor, där rörelsen och respekten känns i luften. Där vi alla får plats. 

Fågeltorn ger mig hjärtklappning. Den skapar en förhöjd takt, en varm känsla och glädje. Boken är något att ge till en vän som uppskattar fåglar, natur eller vårt vackra land. Det är en bok att återkomma till. Igen och igen. En bild och en text i taget. Sakta för den mig framåt. Sakta, i magisk njutning. 

Anette Grinde
Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje

Jag är förtjust i Avium förlags utgivning. De gör fantastiska böcker! 


#Fågeltorn - #RoineMagnusson & #ErikHalldén  #aviumförlag  #fågelfotografi  #måsteläsning   #roslagensbokhandel  #välkommentillnorrtälje  #visitsweden  #visitnorrtälje  #AnetteGrinde #bokhandlerskan   #kulturtorget  #kulturiroslagen 

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...